Vienok (folklórny súbor)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Detský folklórny súbor Vienok
detský folklórny súbor
Založenie 1968
Vedúci Mgr.Art. Helena Jurasovová
Kontakt Univerzálny dom tanca Krasňany, Pekná cesta 2A, 831 54 Bratislava
Krajina Slovensko Slovensko
URL vienok.sk

Detský folklórny súbor Vienok vznikol v roku 1968. Vo svojej činnosti sa zameriava na zmysluplné a efektívne využitie voľného času detí a mládeže, smerujúce ku prezentácii slovenského tradičného umenia doma i v zahraničí. Udržiava si stále vysokú umeleckú úroveň, každoročne vytvára nové choreografické celky, vychováva množstvo šikovných mladých ľudí, ktorí pokračujú v začatej činnosti v mládežníckych súboroch, v umeleckých školách, na konzervatóriu, na VŠMU v opere, činohre a balete SND. Príznačné pre súbor je komplexná múzická výchova, založená na prepojení tanečného, speváckeho a hereckého prejavu, vďaka čomu dostali deti možnosť účinkovať v predstaveniach opery i činohry SND (napr. Krútňava, Carmen, Bohéma, Liška bystrouška, Ženský zákon), v muzikáloch Novej scény – (Klietka bláznov, Jozef a jeho zázračný plášť) a iné. Súbor navštevuje 100 detí vo veku od 5 do 17 rokov, ktoré pracujú v šiestich vekových skupinách.

Počas svojej takmer dlhoročnej činnosti dosiahol súbor významné úspechy na domácich a zahraničných podujatiach. Účinkoval na mnohých domácich festivaloch – Východná, Detva, Myjava, Likavka, Strážnica, Detský Prešov – kde získal významné ocenenia – napr. strieborná medaila FF Východná, 10 krát získal hlavnú cenu na celoslovenskej prehliadke detských kolektívov v Prešove a v roku 2005 sa stal laureátom detského folklórneho festivalu na Likavke.

V zahraničí reprezentoval Slovensko na medzinárodných folklórnych festivaloch – Maďarsko, Poľsko, Rakúsko , Anglicko, Taliansko, Juhoslávia, Švajčiarsko, Fínsko, Francúzsko, Kanada, Turecko, Maroko, Nemecko.

Vienok sa vo svojom repertoári zameriava na spracovanie tradičného slovenského folklóru z rôznych regiónov Slovenska, napríklad z Ponitria, Oravy, Terchovej, Podpoľania, Zemplína, Šariša, Myjavy, Záhoria, okolia Bratislavy.

Príležitostne spolupracuje s ĽH FS Ekonóm, FS Skaličan a ĽH Petra Kuštára a na harmonike ho taktiež príležitostne doprevádza Štefan Dzugaš.

Pôvodne pôsobil folklórny súbor pri Dome pionierov a mládeže, od roku 1978 sídli v priestoroch Apolloklubu a jeho hlavným sponzorom je Slovnaft.

Vedenie súboru[upraviť | upraviť zdroj]

  • Riaditeľka a zakladateľka súboru, choreografka: Mgr. art. Helena Jurasovová
  • Umelecká a organizačná vedúca, predsedníčka združenia Vienok: Mgr. Dana Blahová – tan. pedagóg ZUŠ Vrbenského 1, zakladajúca členka Vienku, bývalá sólistka Lúčnice

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]