Viktória (Austrália)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Viktória
(Victoria)
štát Austrálskeho zväzu
Pohľad na hlavné mesto Viktórie – Melbourne
Vlajka
Symbol
Motto: angl. Peace and Prosperity
Štát Austrália Austrália
Súradnice 37°J 144°V / 37°J 144°V / -37; 144
Hlavné mesto Melbourne
Najvyšší bod Mount Bogong
 - výška 1 986 m n. m.
Rozloha 237 659 km² (23 765 900 ha)
Obyvateľstvo 6 430 000 (marec 2018)
Časové pásmo UTC +10
Štáty Austrálie)Západná AustráliaSeverné teritóriumJužná AustráliaQueenslandNový Južný WalesViktóriaTasmániaTeritórium austrálskeho hlavného mesta
Štáty Austrálie)
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Viktória (angl. Victoria, skrátene VIC) je rozlohou najmenší, no najhustejšie obývaný a urbanizovaný austrálsky štát rozkladajúci sa na juhovýchode krajiny. Pôvodne bola obývaná prevažne farmármi, no objavenie zlata ju zmenilo na centrum obchodu a priemyslu. V roku 2005 počet obyvateľov prekročil 5 000 000, pričom viac ako 70% z nich žije v hlavnom meste štátu, Melbourne.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Po založení austrálskej kolónie Nový Južný Wales v roku 1788 bola Austrália rozdelená na dve polovice - východný Nový Južný Wales a západné Nové Holandsko, ktoré však podliehalo koloniálnej vláde v Sydney. Prvým sídlom na území dnešnej histórie bol Portland, Melbourne bolo založené v roku 1835 Johnom Batmanom. Samostatná kolónia Viktória vznikla v roku 1851. V tom istom roku bolo na jej území objavené zlato a následná zlatá horúčka podnietila rozvoj priemyslu a prudké zvýšenie počtu obyvateľov. V roku 1901 sa Viktória stala jedným zo štátov Austrálskeho zväzu a na prechodné obdobie sa Melbourne stalo jeho prvým hlavným mestom, kým bolo vybrané miesto trvalého hlavného mesta. Tým sa v roku 1927 stala Canberra.

Vláda[upraviť | upraviť zdroj]

Viktória má parlamentnú formu demokracie s dvojkomorovým parlamentom. Hlavou štátu je de jure kráľ Karol III., zastupovaný generálnym guvernérom. Generálny guvernér má obmedzené právomoci a jeho funkcia je najmä ceremoniálna. Premiérom Viktórie je zvyčajne vodca politickej strany alebo koalície s väčšinou v dolnej komore parlamentu. Členmi jeho vlády sú poslanci z oboch komôr parlamentu. Súčasným premiérom Viktórie je od roku 2010 Ted Baillieu, a guvernérem David de Kretser.

Viktória má vlastnú ústavu z roku 1975, ktorá je založená na koloniálnej ústave z roku 1855.

Vo federálnom parlamente zastupuje Viktóriu 12 poslancov v Senáte a 37 v dolnej komore.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Informácie v infoboxe sú sčasti alebo úplne prebrané z infoboxu článku Victoria (Australia) zverejneného na anglickej Wikipédii.