Viktor Grigorievič Afanasiev

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Viktor Grigorievič Afanasiev
sovietsky filozof, politik, editor a žurnalista
Narodenie18. november 1922
Aktamyš
Úmrtie10. apríl 1994 (71 rokov)
Moskva

Viktor Grigorievič Afanasiev (rus. Ви́ктор Григо́рьевич Афана́сьев; * 18. november 1922, Aktamyš – † 10. apríl 1994 Moskva) bol sovietsky filozof, politik, editor a žurnalista.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Tatárskej autonómnej sovietskej socialistickej republike a v roku 1940 vstúpil do Červenej armády. Študoval na renomovaných sovietskych univerzitách. Náplňou jeho vedeckej práce bola najmä filozofia (marxizmus) a biológia. Neskôr bol šéfredaktorom Pravdy.

Bibliografia[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi najvplyvnejšie diela Afanasieva patria jeho Základy filozofie (1964), Vedecké riadenie spoločnosti (1973) a Človek a riadenie spoločnosti (1979).

Prínos[upraviť | upraviť zdroj]

Je autorom vedeckých štúdii riadenia socialistickej spoločnosti a výstavby komunizmu, kde vychádza z teórie, že riadenie spoločnosti sa nemôže opierať iba o intuíciu alebo subjektívnu skúsenosť, ale pri jej riadení je potrebné aplikovať vedecké empirické poznatky. Vychádza pritom z učenia o spoločensko-ekonomických formáciách z historického materializmu. Analyzuje spoločnosť ako celostný samostatný riadiaci systém.[1] Okrem iného vychádza z marxistickej koncepcie sociológie. Autor v diele Vedecké riadenie spoločnosti vystavuje komparácii spoločenský systém socializmu s trhových kapitalizmom, vychádzajúc z filozoficko-politologických teórií Marxa, Engelsa a Lenina.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. AFANASIEV Viktor Grigorievič : Vedecké riadenie spoločnosti; Prel. Ondrej Filo. 1. vyd. Bratislava Pravda 1979. s.1 (komentár vydavateľa)