Viktor I.

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Viktor I.
14. rímsky biskup
Medailón s portrétom pápeža Viktora I. v Bazilike svätého Petra
Medailón s portrétom pápeža Viktora I. v Bazilike svätého Petra
Funkcie a tituly
Pontifikát
189 – 198/199
Predchodca sv. Eleutér sv. Zeferinus Nástupca
Biografické údaje
Rodné meno?
Narodenie?
Severná Afrika
Úmrtie198/199
Rím, Rímske cisárstvo
Svätenia
Cirkevrímskokatolícka
Pápež
Voľba189
Svätec
Sviatok28. júl
Odkazy
Spolupracuj na Commons Viktor I.
Kompletný zoznam pápežov

Svätý Viktor I., (lat. Victor), († 198/199) bol 14. rímskym pápežom v (v období rokov 189 - 198/199). Jeho meno znamená po latinsky víťaz. Patril k výrazným postavám cirkevných dejín a je považovaný za najvýznamnejšieho pápeža 2. storočia. Stal sa známy latinizovaním rímskej cirkvi, v ktorej sa ešte vtedy prejavoval výrazný grécky vplyv. Pochádzal údajne zo severnej Afriky. Jeho katolícky pamätný deň je 28. júl.

Stanovenie dátumu Veľkej noci[upraviť | upraviť zdroj]

Meno tohto pápeža je spojené najmä so spornou otázkou termínu slávenia Veľkej noci. Už od pápeža Aniceta to bola horúca téma na diskusie. Cirkvi z Malej Ázie zachovávali tradíciu sv. apoštola Jána a podľa nej slávili Paschu v deň 14. nisana (podľa židovského kalendára). Inde bolo zvykom sláviť Veľkú noc až v nedeľu po prvom jarnom mesačnom splne. Nejasné sú pohnútky tohto sporu. Či už to bol záujem o zjednotenie, alebo úsilie o zamedzenie slávenia Paschy. Druhá menovaná možnosť sa zdá najpravdepodobnejšia, aby sa v tomto čase ešte mladá kresťanská cirkev jasne dištancovala od jej židovského pôvodu. Viktor zvolal v mnohých obciach synody, na ktorých sa väčšina miestnych cirkví rozhodla pre veľkonočné slávenie v nedeľu po prvom jarnom splne. Maloázijskí biskupi na čele s efezským Polykratom sa však tvrdošijne odmietli pridať k ostatným.

Viktor vylúčil tieto obce z cirkvi, čím vyvolal veľké rozhorčenie. Toto vylúčenie je pokladané za prvý autoritatívny zásah pápežstva. Na príhovor viacerých biskupov, napr. Ireneja z Lyonu (Irenaeus) od svojho rozhodnutia ustúpil, najmä pre to, aby sa vyhol nebezpečenstvu schizmy.

Theodotos z Byzantia[upraviť | upraviť zdroj]

Veľmi rázne sa postavil Viktor I. proti učeniu Monarchianizmu, podľa neho nie je Kristus Bohom, len v ňom prebýva Božia sila. Exkomunikoval Theodota z Byzantia, obchodníka a vodcu tejto skupiny, a spisovateľa Florina.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Viktor I.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]


Predchodca:
Eleutér
Pápežský znak Pápež
Viktor I.
(zoznam)
Pápežský znak Nástupca:
Zeferinus