Vila Dr. Sázela

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Vila Dr. Sázela je moderná vila Trenčíne, ktorú navrhol zlínsky architekt František Lydie Gahura (1891-1958) v rokoch 1929-1930 pre lekára MUDr. Jozefa Sázela a jeho manželku MUDr. Stanislavu Kovářovú – Sázelovú na bývanie a výkon lekárskej praxe.

Architektúra[upraviť | upraviť zdroj]

Exteriér[upraviť | upraviť zdroj]

Architektonickému riešeniu vonkajšiemu vzhľadu vily dominovala charakteristická lecorbusierová škatuľovitosť – do základného objemu akoby boli vrezané ustupujúce časti: lodžie alebo odľahčené prízemie na pilieroch. Záhradná fasáda stojí na stĺpoch, lodžia je jednoducho kubicky vykrojená a nad časťou strechy je charakteristické kulisové atikové prekrytie. Medziokenné pilieriky sú z neomietanej tehly – možno ako odkaz na povrchy zlínskych stavieb.

Interiér[upraviť | upraviť zdroj]

Baťov architekt Gahura ovládal zásady moderného obytného priestoru a aj pri špecifikácii funkcií siahol po tradinčných európskych pojmoch – názvy budoir a hall vo výkresoch sú toho dôkazom. Koncepciu vily postavil na kontraste veľkorysého voľného obytného priestoru, rozloženého do dvoch podlaží a uzavretej dispozície ostatných miestností - spálni a príslušenstva. Obytný priestor sa skladá z troch miestností oddelených posuvnými dverami: jedálne, haly a izby, ktorú autor v pôvodných výkresoch označil po francúzsky budoir. Pôsobyvím vnútorným priestorom je hala s galériou a krbom. Hala prechádza cez dve podlažia. Hore boli spálne a hosťovská izba. Nechýbala zimná záhrada a veľká terasa.

Koncept[upraviť | upraviť zdroj]

Tematickým prvkom architektonického konceptu bola nová rytmizácia priestorových vnemových zážitkov. Autor projektu vytvoril halu s galériou vo výške dvoch poschodí. Utváral vzájomné priestorové vzťahy s úmyslom, aby uvoľnil pevnú priestorovú ohraničenosť a dosiahol kontrastný priestorový celok obytných izieb.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Dulla,M.- Moravčíková,H.: Slovenská Architektúra v 20. storočí, Slovart 2002 Bratislava
  • Foltyn,L.: Slovenská architektúra a česká avantgarda 1918-1939,Vydavateľstvo Spolku architektov Slovenska, 1993 Bratislava