Viliam Chorváth

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Viliam Chorváth
slovenský cievny chirurg a univerzitný profesor
Narodenie11. apríl 1915
Bodorová
Úmrtie15. júl 1974 (59 rokov)
Bratislava
Alma materLekárska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave

MUDr. Viliam Chorváth (* 11. apríl 1915, Bodorová – † 15. júl 1974 Bratislava)[1] bol popredný slovenský, medzinárodne uznávaný, cievny chirurg a univerzitný profesor.

Vo výskumnej a klinickej praxi sa venoval problémom všeobecnej a brušnej chirurgie, neurochirurgie, endokrinnej, cievnej a rekonštrukčnej chirurgie.[2]

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1939 vyštudoval medicínu na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a do roku 1944 bol lekárom chirurgického oddelenia Štátnej nemocnice v Trnave. Zúčastnil sa na ilegálnom protifašistickom odboji, bol aktívnym účastníkom SNP. V dobe od 2. 9. do 21. 10. 1944 pôsobil v Dobšinej vo vojenskej poľnej nemocnici Zdravotnej správy 1. čs. armády na Slovensku ako jej veliteľ a chirurg. Liečilo sa v nej 250 pacientov. Po obsadení Dobšinej Nemcami pôsobil v poľnej nemocnici v Čiernej Lehote.
Od roku 1945 pôsobil na I. chirurgickej klinike Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, v roku 1971 sa stal jej prednostom. Od roku 1951 bol zástupcom vedúceho, od roku 1970 vedúcim katedry chirurgie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Je laureátom Národnej ceny (1950) a nositeľom vysokých vojenských ocenení (Čs. vojenská medaila za zásluhy I. stupňa, Čs. vojnový kríž 1939...)

V rokoch 1945 – 1948 počas študijného pobytu vo Francúzsku a Belgicku spolupracoval so zvučnými menami európskej chirurgie. S profesorom Fontainom napríklad v roku 1949 popísal nové cievne ochorenie arteriolitídu (zápal tepien). Na študijnom pobyte v ZSSR v roku 1960 zbieral vedomosti od najlepších tamojších chirurgov. V roku 1953 ako prvý v Československu úspešne realizoval cievnu transplantáciu, do chirurgickej praxe zaviedol viacero nových operačných metód. Prvý upozornil na spastické poúrazové uzavretie ciev. Dospel k cenným záverom v liečbe Raynaudovej choroby (záchvatovitá bledosť prstov rúk vyvolaná chladom alebo duševným napätím, mimoriadna precitlivenosť stien prstových tepien na chlad a napätie).

Ako prvý v Československu uviedol do praxe operáciu podľa Ogneva a upozornil na možnosť embolektómie (chirurgické odstránenie embolu, napríklad krvnej zrazeniny). Je autorom hodnotných štúdií z abdominálnej (brušnej) chirurgie, neurochirurgie, autorom okolo 100 štúdií a článkov v domácich a zahraničných odborných časopisoch.

Bol členom Francúzskej chirurgickej spoločnosti, Francúzskej flebologickej spoločnosti, Proktologickej spoločnosti latinských krajín, Medzinárodnej angiologickej spoločnosti a Collége Francaise de Pathologie Vasculaire.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. https://www.fmed.uniba.sk/pracoviska/kniznica/katalogy/historicka-zbierka/chorvath-viliam/
  2. https://www.zzz.sk/clanok/7990-viliam-chorvat-v-roku-1953-ako-prvy-v-csr-realizoval-cievnu-transplantaciu

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • TASR, Kto je Kto na Slovensku 1969