Vince Gilligan

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vince Gilligan
Vince Gilligan na San Diego Comic Con International 2013
Vince Gilligan na San Diego Comic Con International 2013
Rod. menoGeorge Vincent Gilligan, Jr.
Narodenie10. február 1967 (57 rokov)
Richmond, Virgínia, USA
Známy vďakaAkty X, Perníkový tatko, Better Call Saul
Profesiascenárista, producent, režisér
Aktívne roky1990 – súčasnosť
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Vince Gilligan

Vince Gilligan (rodné meno: George Vincent Gilligan, Jr.; * 10. február 1967 Richmond, Virgínia, USA) je americký scenárista, producent a režisér. Pracoval na seriáli Akty X ako scenárista a producent. Známy je hlavne ako tvorca seriálu Breaking Bad (Perníkový tatko) a aktuálne aj jeho spin-off Better Call Saul.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Akty X[upraviť | upraviť zdroj]

Gilliganovi sa podarilo presadiť, keď sa stal členom štábu seriálu Akty X, ktorý vysielala americká stanica Fox od 10. septembra 1993 do 19. mája 2002. Pôvodne len ako fanúšik seriálu, poslal televízii svoj scenár, z ktorého sa nakoniec vyvinula epizóda "Soft Light" počas druhej série seriálu. Gilligan dokopy napísal ďalších 29 častí.

Breaking Bad[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2008 sa začal vysielať Gilliganov vlastný seriál Breaking Bad (Perníkový tatko), pre ktorý občas písal scenáre a robil režiséra. Dokopy napísal scenár ku 13 častiam a režíroval 5, vrátane prvej a poslednej epizódy. Seriál napriek nízkej sledovanosti počas prvých štyroch sérií začal postupne získavať ocenenia a fanúšikov a od jeho skončení v roku 2013 je považovaný za jeden z najlepších televíznych dramatických seriálov všetkých čias. Seriál taktiež vstúpil do Guinessovej knihy rekordov ako najlepšie hodnotený seriál všetkých čias.[1]

Better Call Saul[upraviť | upraviť zdroj]

V apríli 2013 AMC prejavila záujem o spin-off populárneho Breaking Bad (Perníkový tatko), ktorý by bol zameraný na právnika Saula Goodmana. Seriál Better Call Saul mal premiéru 8. februára 2015 a AMC si objednala druhú sériu, teda 13 častí, ešte pred premiérou prvej série.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Why AMC's Breaking Bad beats Mad Men, The Sopranos, and The Wire. [online]. Grantland, 2.8.2011. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]