Bois de Vincennes

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Vincenneský les)
Jazero v Bois de Vincennes
Hipodróm v Bois de Vincennes

Bois de Vincennes [buad-vinsen] alebo Vincenneský les je park na východe Paríža. Park je pomenovaný podľa blízkeho mesta Vincennes.

Bois de Vincennnes, podobne ako Bois de Boulogne, sa obyčajne nepovažuje za súčasť vlastného Paríža, pretože zahŕňa iba neosídlený verejný priestor. Administratívne však patrí k 12. parížskemu obvodu.

Má rozlohu 9,947 km², čiže je takmer trikrát väčší ako Central Park v New Yorku a štyrikrát väčší ako Hyde Park v Londýne.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodne chránený lovecký revír pre francúzskych kráľov sa po francúzskej revolúcii stal vojenským cvičným územím.

Bois de Vincennes bol oficiálne pripojený k mestu Paríž v roku 1929 a pričlenený k 12. obvodu.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Château de Vincennes (2005)

Na severnom konci Bois de Vincennes stojí Château de Vincennes (Vincenneský zámok), ktorý bol obľúbeným druhým domovom pre viacero kráľov 14. storočia. Dnes po renovácii je prístupný aj pre verejnosť. Na juhozápade parku stojí Redoute de Gravelle, vojenská reduta postavená za vlády Ľudovíta Filipa I. v 19. storočí.

V Bois de Vincennes sa koná niekoľko športových podujatí. Na východnej strane leží hipodróm špecializujúci sa na klusové preteky. Je tu taktiež velodróm a Francúzsky národný inštitút športu a telesnej výchovy.

Na západe sa nachádza zoologická záhrada s rozlohou 14,5 ha, otvorená od roku 1934 na mieste malej, provizórnej zoo pre Exposition coloniale internationale v roku 1931. V zoo chovajú ázijských slonov a pozoruhodný je 65 metrový monolit, domov stáda muflónov.

Na juhovýchod od zámku sa nachádza Kvetinová záhrada v Paríži (Parc floral de Paris), je jednou zo štyroch častí Botanickej záhrady mesta Paríž. V záhrade rastie súhrnne 7 951 taxónov kvetov, cibuľovín a stromov; pestuje sa tu asi 1500 odrôd kosatcov a na jeseň je tu medzinárodná súťaž georgín. Popri chodníku sa vinie reťazec tematických pavilónov, napr. "motýlia záhradka" alebo pavilón kaktusov a sukulentov[1].

Ďalej na juhovýchod je areál bývalej Patrónky (La Cartoucherie). V roku 1970 Ariane Mnouchkine spolu so súborom Divadla Slnka (Théâtre du Soleil), ktoré založila, premenila opustené miesto na priestor divadelnej tvorby. V areáli je v súčasnosti niekoľko ďalších divadiel a divadelných tvorivých dielní[2].

Jazerá[upraviť | upraviť zdroj]

Bois de Vincennes

V Bois de Vincennes sú 4 jazerá napájané z Marny:

  • Lac Daumesnil, na západe, s rozlohou 12 ha, obsahuje dva ostrovčeky
  • Lac des Minimes, na severovýchode, s rozlohou 6 ha a troma ostrovčekmi
  • Lac de Saint-Mandé, na severozápade
  • Lac de Gravelle, na juhozápade, s rozlohou 1 ha

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Mapa Kvetinovej záhrady [online]. [Cit. 2016-12-03]. Dostupné online. Archivované 2016-03-14 z originálu.
  2. Stránka Patrónky

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]