Vladimír Kampf

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vladimír Kampf
slovenský fotograf
Narodenie6. jún 1966 (57 rokov)

Vladimír Kampf (* 6. jún 1966) je slovenský fotograf. Pôvodne lodník, neskôr novinár. Laureát niekoľkých významných cien (naposledy Plexisklový hranol, ktorý mu udelili v apríli 2005 v Japonsku).

V japonskom meste Aiči sa na výstave EXPO 2005 predstavil svojím dielom.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Jedným z najsilnejších momentov v jeho profesionálnej kariére vraj bolo, keď bol počas prípravy reportáže očitým svedkom tragédie uhliara v Maďarsku.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

„Vždy som sa chcel podobať na slávneho českého fotografa Jana Šibíka. Zmúdrel som však a pochopil, že jeho kvality nikdy nedosiahnem. Budem rád, ak sa aspoň priblížim kvalitám známeho fotoreportéra Michala Čapkoviča, s ktorým som mal česť niekoľko rokov osobne spolupracovať. Veľa mi to dalo,“ hovorí fotograf, ktorého dielo (ako sám vraví) dávno prerástlo aj jeho samého.

Najradšej sa charakterizuje ako priateľ bezdomovcov. Pomoci sociálne odkázaným ľuďom obetoval veľa času, nerád ale o tom hovorí. Vladimír Kampf je vôbec až nemiestne skromný. Na to, že je málo zhovorčivý, si už jeho okolie zvyklo. Vlado Kampf totiž hovorí predovšetkým prostredníctvom svojich fotografií. Je nimi obklopený. Obrazne aj doslova.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Popri fotografovaní sa venuje aj filmovej dokumentárnej tvore. Spolu s Janou Čavojskou režíroval dvojdielny dokumentárny film o Dunaji, zároveň bol kameramanom a scenáristom:

  • Danubia story I. Od farmára k lovcovi žiab, 2014
  • Danubia story II. Od manažéra ku klobučníkovi, 2014

V súčasnosti pripravujú podobný film o Váhu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]