Vladimír Rimbala

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vladimír Rimbala
slovenský ilustrátor
Narodenie26. november 1978 (45 rokov)
Levoča, Česko-Slovensko (dnes Slovensko)

Vladimír Rimbala (* 26. november 1978, Levoča) je slovenský ilustrátor, zameriavajúci sa najmä na rekonštrukcie pravekých organizmov (dinosaury, Pterosauria a i.)

Život a dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Po ukončení strednej poľnohospodárskej školy a povinnej vojenskej služby sa odsťahoval do Česka, kde pracoval na rôznych miestach a v rôznych profesiách. Počas pobytu v Prahe nadviazal spoluprácu s Jaroslavom Marešom a ilustroval asi dve desiatky článkov v populárno-náučných časopisoch, okrem toho však tiež päť kníh. Spolupracoval rovnako so slovenským paleontológom Martinom Kundrátom, B. Kearom a ďalšími. Jeho práca sa objavila aj v dokumente o teropódnych dinosauroch terizinosauroch.

Ilustrátor má široký okruh záľub, z ktorých asi najviac uprednostňuje paleontológiu, zoológiu a kryptozoológiu. Zaujíma sa aj o umenie a v súčasnosti má za sebou už svoju prvú výstavu vlastných prác v nórskom Tromsø. Už predtým niekoľkokrát vystavoval svoje práce tiež v Galérii umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi. Momentálne externe spolupracuje napríklad s autorom Vladimírom Sochom (kniha Dinosauři od Pekelného potoka, výstavy ilustrácií dinosaurov). V Česku už boli jeho ilustrácie vystavené v Hradci Králové, Rychnove nad Kněžnou alebo v Hlinsku. Vladimír Rimbala už niekoľko rokov žije a pracuje v meste Tromsø na severe Nórska.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Vladimír Rimbala na českej Wikipédii.