Vladimir Jevgrafovič Tatlin

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Vladimir Tatlin)
Vladimir Jevgrafovič Tatlin
ruský architekt a maliar
Vladimir Jevgrafovič Tatlin
Narodenie28. december 1885
Charkov, Ukrajina
Úmrtie31. máj 1953 (67 rokov)
Moskva, Rusko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Vladimir Jevgrafovič Tatlin

Vladimir Tatlin (* 28. december 1885, Charkov, Ukrajina - † 31. máj 1953, Moskva, Rusko) bol ruský architekt a maliar.

Štúdium[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa na Ukrajine, ako syn železničného inžiniera a poetky. Začal pracovať ako námorník, čo znamenalo, že trávil veľa času v zahraničí. Študoval na Moskovskej škole umenia sochárstvo a architektúru na škole v Penze. Svoje umelecké schopnosti zdokonaľoval maľovaním ikon v Moskve.

Práca[upraviť | upraviť zdroj]

Poštová známka z roku 2000, Robotník, kolchozníčka a Tatlinova veža

Zatiaľ čo pracoval v Moskve ako maliar, navrhol najvýznamnejšie dielo svojej kariéry: Masívny Monument tretej internacionály, alebo ako je dodnes známe, Tatlinovej veže, ktorá nemala byť iba stavbou, ale aj symbolom socialistickej Moskvy. Pamätník mal byť výškou 400 m najvyššou stavbou sveta. Obvod by bol z dvojitého závitnicového plášťa, v jednom smere nakloneného, vnútri mali byť tri otáčajúce sa sklenené hmoty sál a úradov. Spodná hmota by mala tvar kocky, slúžila by zákonodarnému zhromaždeniu a otočila by sa raz za rok. V strede by bol ihlan, ten by slúžil výkonným orgánom, a otočil by sa raz za mesiac. Horné teleso malo byť valec, malo sa otočiť okolo svojej osi raz za deň. Projekt to bol technicky nedoriešený a i na dnešnú dobu fantastický.

Čo sa týkalo umenia, boli Tatlinove myšlienky jedinečné a rozmanité. Vzbúril sa proti tradičnému obrazu „visiacemu“ na stene a konštruoval diela, ktoré sa inštalovali do rohov miestností. Tvorbou týchto diel z dreva a železa, založil Tatlin ruský konštruktivizmus a onedlho mal na svojej strane umelcov ako Naum Gabo, László Moholy-Nagy a Antoine Pevsner pokúšajúcich sa prispieť svojou rukou ku konštruktivizmu.

Ku koncu svojho života sa venoval štúdiu všetkých objektov a subjektov a bola to táto bádavá povaha, ktorá ho viedla k skúmaniu ako uskutočniť dávny ľudský sen: let.

Vladimir Tatlin zomrel 31 mája 1953 a pochovaný je na Novodievčom cintoríne v Moskve.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]