Vladislav Šír

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vladislav Šír
český ornitológ, prírodovedec, entomológ – lepidopterológ a lekár
český ornitológ, prírodovedec, entomológ – lepidopterológ a lekár
Narodenie26. marec 1830
Jičín, Rakúske cisárstvo
Úmrtie24. apríl 1889 (59 rokov)
Praha, Rakúsko-Uhorsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Vladislav Šír

MUDr. Vladislav Šír (* 26. marec 1830, Jičín – † 24. apríl 1889, Praha) bol menej známy, ale pre entomológiu českých krajín v období 19. storočia veľmi významný, zástupca entomologickej komunity. Lekár – chirurg, odborný spisovateľ, zakladateľ modernej českej ornitológie, prírodovedec a zberateľ entomológlepidopterológ, ktorý má význam hlavne ako autor niektorých prác z odboru ornitológie a entomológie, ktoré slúžili v svojej dobe k rozširovaniu vedomostí o faune Čiech.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Jičíne. Po absolvovaní základného vzdelania navštevuje gymnázium v Jičíne, po skončení ktorého pokračuje v štúdiu lekárstva na Karlovej univerzite v Prahe. Tu v roku 1850 bol slávnostne promovaný za doktora medicíny. V roku 1858 získal odborný titul chirurga. Po ukončení štúdií sa vracia nazad do Jičína, kde začal pôsobiť ako lekár a od roku 1871 pracuje v jičínskej nemocnici. V roku 1875 odchádza nazad z Jičína do Prahy a začína čím ďalej viac času a prostriedkov venovať všetkému, čo súviselo s ornitológiou a výskumom prírodnín vo všeobecnosti. V neskorších rokoch lekársku prax pre svoje časovo náročné záujmy dokonca až zanedbával. Ornitológiu prevádzal ako svojho koníčka, vypchával vtáky a pozoroval ich vo voľnej prírode. Časom získal rozsiahle vedomosti a skúsenosti pre svoju neskoršiu vedeckú činnosť, a preto ho právom označujeme ako „nestora českej ornitológie“.

MUDr. Vladislav Šír mal rozhodujúci podiel na činnosti Českého spolku pro ochranu ptactva, ktorého bol tiež predsedom. Nákladom spolku vychádza v češtine i nemčine ďalšia jeho kniha „Škodlivé ptactvo". V roku 1878 bola vydaná jej prvá časť a druhá až po troch rokoch. Jeho najvýznamnejšou aktivitou v odbore ornitológie bolo vydávanie časopisu, nazývaného „LISTY", ktorého bezplatným redaktorom a hlavným sponzorom bol práve MUDr. Vladislav Šír. Časopis „LISTY" boli prvým periodikom o vtákoch, ktoré boli vydávané na území Čiech.

Bol vášnivým zberateľom prírodnín a počas svojho života zozbieral veľkú zbierku vtákov, hmyzu (hlavne motýľov), rastlín, nerastov a lastúr. Mal veľkú zbierku perfektne preparovaných motýľov, ale neudával na exemplároch lokalitné údaje, čím zbierka z vedeckého hľadiska bola znehodnotená.

Pre našu - slovenskú entomológiu má význam hlavne jeho práca: „Motýlové a brouci škodliví lesu, louce, poli, sadu, rybníku, zahradě a domácnosti“, ktorá vyšla v roku 1875 v nakladateľstva I. L Kobera v Prahe a používali ju i naši zberatelia, ako zdroj vedomostí.

MUDr. Vladislav Šír zomrel 24. 4. 1889 v Prahe.

Bibliografia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Šír, V.: 1874: Ptactvo užitečné, posud však pronásledované. Jičín.
  • Šír, V.: 1875: Motýlové a brouci škodliví lesu, louce, poli, sadu, rybníku, zahradě a domácnosti. Sešit I. Motýlové. s 9 původními tabulkami a s 2 tabelárnimi přehledy motýlů. Kapesní formát 86 pp., I. L. Kober, Praha.
  • Šír, V.: 1890, Ptactvo české. Sv. I. – IV. (Řád I. – XVI.). Praha, Knapp, 96+160+150+161 pp., 100 vyobrazení.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Anonym: 1889, Úmrtí – Med. Dr. Vladislav Šír. Vesmír, 18: 180.
  • Pastejřík, J.: 1906 – 1907, Přírodopisné sbírky Šírovy. Příroda, 5, M. Ostrava, 231 – 232.
  • Navrátil, M.: 1913, Almanach českych lékařů (Šír, V., 315). Praha.
  • Rais, K. V.: 1927, Ze vzpomínek II. Sebrané spisy, 23 (Šír, V., 101 – 102). Nakl. Čes. graf. unie a.s. Praha.
  • Koleška, Z.: 1995, Klapalekiana, 31(Suppl.): heslo: ŠÍR Vladislav, MUDr.: 575 + portrét.