Vlajka Česka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vlajka Českej republiky

Vlajka Česka je vlajka štátu Česko. Od roku 1993 je identická s bývalou vlajkou Česko-Slovenska z rokov 1920 – 1992. Farby na vlajke sú biela, modrá a červená. Do roku 1992 bola vlajkou Česka tradičná bielo-červená vlajka Čiech.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Vlajka Česka vo zvislej polohe

Štátna vlajka sa skladá z horného bieleho a dolného červeného pruhu. Medzi nimi je vsunutý modrý žrďový klin do polovice dĺžky vlajky. Pomer šírky a dĺžky vlajky je 2:3.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Vznik vlajky[upraviť | upraviť zdroj]

Od pradávna bola tradičnou vlajkou Čiech bielo-červená bikolóra. V roku 1918, po vzniku Česko-Slovenska, sa stala jeho vlajkou. Avšak rovnakú bikolóru malo aj Poľsko.

Súčasťou Česko-Slovenska bolo aj Slovensko, ktoré malo svoju vlastnú trikolóru (biela, modrá, červená). Jediný rozdiel v českej a slovenskej tradičnej vlajke bol v existencii modrej farby práve v slovenskej trikolóre. Presadil sa názor spojiť vlajky štiepené v polovici, ako to bolo v prípade Rakúsko-Uhorska. Alternatívny návrh bol vsunúť do bikolóry modrý žrďový klin v jednej tretine dĺžky vlajky. Modifikáciou tohto návrhu vznikla podoba Česko-Slovenskej vlajky s klinom polovičnej dĺžky.

Táto vlajka sa stala na vyše 80 rokov (odhliadnuc od druhej svetovej vojny) vlajkou Česko-Slovenska. Počas existencie Česko-Slovenska mala tiež každá krajina (1919/1928 – 1939) vlastnú vlajku.

Vlajkou Čiech a Moravy (v rokoch 1939 – 1945) sa stala bielo-červeno-modrá česká trikolóra.

Počas existencie Česko-Slovenska v rokoch 1990 – 1992 mala každá republika vlastnú vlajku. Vlajkou Česka sa stala bielo-červená bikolóra, teda tradičná vlajka Čiech.

V decembri 1992 sa vlajkou Česka stala vlajka bývalého Česko-Slovenska z rokov 1920 – 1992.

Kontroverznosť používania vlajky Česko-Slovenska[upraviť | upraviť zdroj]

Počas delenia Česko-Slovenska bola prijatá pripomienka Národnej rady Slovenskej republiky, že ani Česko ani Slovensko nesmie v budúcnosti používať štátne symboly vtedajšej Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky, ani symboly, ktoré by s nimi mohli byť zameniteľné.[1] Táto formulácia sa stala súčasťou znenia Ústavného zákona o zániku Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky[2], avšak Česká republika ho jednostranne nevykonala.

Argumenty v prospech používania štátneho symbolu ČSFR:

  • So zánikom Česko-Slovenska zanikli aj jej štátne symboly, čo umožnilo Česku použitie „novej“, totožnej, vlajky.
  • (Okrem Slovenska používala historicky modrú farbu aj Morava, čo legitimizuje ďalšie používanie modrého klinu.)
  • Vlajka Moravy je žltá horná časť, červená dolná časť modrá farba je iba na znaku Moravy ale nie na vlajke.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]