Vlajka Švédska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vlajka Švédska

Vlajka Švédska má modrý list zo žltým krížom. Typický škandinávsky kríž je prebratý z najstaršej severskej vlajky s krížom – dánskej. Farby modrá a žltá sú pravdepodobne odvodené z veľkého švédskeho znaku, na ktorom zlatý kríž s troma zlatými korunkami od seba oddeľujú štyri modré polia. Jeho vznik sa datuje do 14. storočia.

História vlajky[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasná švédska zástava bola zavedená 22. júna 1906, ale predtým sa používala takmer 4. storočia veľmi podobná vlajka. Vznikla asi v roku 1521, podľa tradície v boji proti Dánom, ktorých viedol regent a neskorší kráľ Gustáv I. Vasa, za vlády ktorého si získala veľkú popularitu. Výročný deň Vasovej korunovácie, 6. jún 1523, sa preto každoročne slávi zároveň ako deň švédskej vlajky. V ten istý deň v roku 1809 Švédi prijali aj svoju ústavu. Kríž sa skutočne objavoval na štandardách už za vlády Gustáva I. Vasu aj Erika XIV. a Ján III. vyhlásil, že si praje, aby tento “zlátený alebo žltý kríž“, ktorý je tradičnou časťou znaku, bol po celú dobu používaný na vlajkách, zástavách aj štandardách. Za vlády Gustáva II. Adolfa sa táto vlajka začala všeobecne používať na švédskych lodiach. V dobe, keď ku Švédsku bolo formou personálnej únie pripojené Nórsko (1814-1905), bola švédska vlajka doplnená v ľavom hornom rohu unionistickým symbolom (zmenil sa roku 1844). Od roku 1906 sa vlajka opäť používa v dnešnej známej podobe.

Kráľovská štandarda[upraviť | upraviť zdroj]

Štátny znak je súčasťou švédskej kráľovskej štandardy, ktorá vznikla v roku 1440. Znak je umiestnený uprostred štandardy. Používa ju parlament pri zvláštnych príležitostiach.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Z anglického originálu Ultimate Pocket Flags of the World, Dorling Kindersley Limited Londýn, 1997 preložil Martin Albrecht, 2000, Ikar, Bratislava, ISBN 80-7118-767-4