Vlajka Filipín

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vlajka Filipín

Vlajka Filipín má dva horizontálne pruhy, modrý a červený, medzi ktoré je od žrdi vsunutý biely klin. V jeho strede je žlté slnko s ôsmimi trojitými lúčmi, v rohoch sú žlté päťramenné hviezdy, pootočené tak, aby ich jeden cíp smeroval vždy do vrcholu trojuholníka.

Červená farba značí odvahu a statočnosť, modrá vznešené ideály, biela mier a čistotu. Slnko predstavuje svetlo slobody a spravodlivosti a je symbolom republiky: počet jeho lúčov ctí osem provincií, ktoré roku 1898 povstali proti Španielom. Tri žlté hviezdy reprezentujú ostrovy Luzon, Mindanao a Visayské súostrovie, biely rovnostranný trojuholník symbolizuje vzájomnú rovnosť a pripomína revolučnú organizáciu Katipunan, ktorá viedla proti-španielsku revolúciu. Filipínska vlajka má tú zvláštnosť, že sa v dobe, keď je krajina vo vojne, vztyčuje obrátene, s modrým pruhom dole.

Po prvýkrát bola vlajka oficiálne vyvesená pri prvej proklamácií nezávislosti Filipín roku 1898. V rokoch 1907 – 1917 Američania jej používanie zakázali, od roku 1920 mohla byť vztyčovaná vedľa vlajky americkej a od definitívneho vyhlásenia filipínskej nezávislosti roku 1946 je jedinou oficiálnou vlajkou krajiny.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]