Vlajka Grécka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vlajka Grécka
Konštrukcia vlajky

Vlajka Grécka má deväť vodorovných pruhov – päť modrých a medzi nimi štyri biele – a v modrom štvorci v ľavom hornom rohu biely stredový kríž. Pri vzniku proti-tureckého povstania v roku 1821 bola vztýčená modrá vlajka s bielym stredovým krížom ako proti-symbol osmanského polmesiaca. Kríž však bol zavčasu premiestnený do ľavého horného štvorca vlajky s pruhmi, ktorá bola oficiálne prijatá v marci 1822.

Má symbolizovať „božiu múdrosť, slobodu a krajinu“. Počet jej pruhov zrejme pripomína revolučné motto Sloboda alebo smrť (Eleutheria a thanatos,Ελευθερία ή Θάνατος), ktoré má v gréčtine deväť slabík (podľa iných výkladov tiež deväť pruhov na Achilovom štíte, deväť múz alebo deväť rokov vojny za slobodu vlasti 1821 – 1830).

Modrá farba je symbolom mora a bezoblačnej južnej oblohy, ktorá vnukla gréckym vlastencom ideu povstania, biela pripomína čistotu ich zámerov v boji za slobodu a nezávislosť, kríž vo štvorci je odkazom na vieru a grécku zbožnosť. Odtieň modrej farby sa často menil, pri nástupe bavorského princa Ota I. z rodu Wittelsbachov na grécky trón roku 1832 sa však zdôraznila svetlo modrá, ktorá je, spolu s bielou, farbou Bavorska. Biely stredový kríž v modrom poli sa až do roku 1970 používal ako národná vlajka na území Grécka, zatiaľ čo na mori, v gréckych prístavoch a v zahraničí sa vyvešala vlajka s pruhmi. Tá sa stala v rokoch 1970 – 1975 jedinou gréckou vlajkou, pričom bol zavedený tmavý odtieň modrej farby. V rokoch 1975 – 1978 došlo k reštaurovaní modrej vlajky s bielym krížom pre všetky účely, v praxi sa však na lodiach aj naďalej používala vlajka s pruhmi. K nej sa nakoniec vrátil zákon z roku 1978, podľa ktorého je táto vlajka všeobecne platná, jej modrá farba je však svetlá.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]