Vlajka Lesotha

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Súčasná vlajka Lesotha

Vlajka Lesotha bola prijatá 4. októbra 2006 pri príležitosti 40. výročia nezávislosti krajiny. Pozostáva z troch vodorovných pruhov: modrého, bieleho a zeleného. Uprostred vlajky je umiestnený čierny basutský klobúk. Tento nový vzhľad má vyjadrovať mierovú orientáciu Lesotha.

Historické vlajky[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá vlajka bola predstavená 4. októbra 1966 v deň získania nezávislosti od Spojeného kráľovstva. Išlo o modrý list s dvomi zvislými pruhmi v žrďovej časti a bielym basothským klobúkom. Modrá farba symbolizovala oblohu a dážď, biela bola farbou mieru, zelená symbolizovala zem a červená vieru.

Po vojenskom prevrate bola 20. januára 1987 zavedená nová podoba národnej vlajky. Svetlo hnedý basothský tradičný štít s kopijou a palicou nahradil klobúk ako hlavné bremeno vlajky. Aj rozloženie farieb sa zmenilo na šikmo delený list s bielym trojuholníkom v hornej časti a v spodnej časti sa nachádzal modrý pruh a zelený trojuholník. V bielom poli, ktoré symbolizovalo mier, bolo umiestené bremeno. Modrý pruh znamenal dážď a zelené pole prosperitu.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]