Voie Georges-Pompidou

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Voie Georges-Pompidou v noci pri Pont d'Arcole

Voie Georges-Pompidou (Cesta Georgese Pompidoua) je rýchlostná komunikácia v Paríži. Vedie cez celé mesto po pravom brehu rieky Seiny.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Cesta umožňuje rýchle spojenie medzi Porte du Point-du-Jour v juhozápadnej časti mesta a Porte de Bercy v juhovýchodnej. Ide o dvojprúdovú jednosmernú cestu v smere západ-východ (obojsmerná je len v časti 8. a 12. obvodu). Pôvodne bolo plánované postaviť podobnú cestu aj na ľavom brehu v opačnom smere východ-západ, ale bol vybudovaný len krátky úsek medzi Pont Royal a Quai Branly. Celková dĺžka je 13 km. Cesta vedie po naplavenine Seiny (asi 5 km), na vyššom nábreží (asi 5 km) a takmer 3 km pod zemou. Postupne prechádza cez 16., 8., 1., 4. a 12. obvod a vedie cez ulice Quai Saint-Exupéry, Avenue de New-York, Cours Albert-I, Cours la Reine, Quai des Tuileries, Quai Henri-IV, Quai de la Rapée a Quai de Bercy.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Cesta vznikla v roku 1966, kedy bolo rozhodnuté spojiť niekoľko úsekov, aby boli dosiahnutý rýchly prejazd Parížom. Pôvodne sa nazývala jednoducho Voie sur berge Rive Droite (Cesta na nábreží pravého brehu), ale 3. februára 1976 bola pomenovaná na počesť Georgese Pompidoua, francúzskeho prezidenta, ktorý zomrel o dva roky skôr.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 48°51′49″S 2°19′18″V / 48,863656°S 2,321709°V / 48.863656; 2.321709 Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Voie Georges-Pompidou na českej Wikipédii.