Vseslav II. (Polacké kniežatstvo)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bieloruská minca s vyobrazením Vseslava II. Polackého.

Vseslav II. Polacký (po bielorusky: Усяслаў Полацкi, Усяслаў Брачыслававіч, Усяслаў Чарадзей) známy tiež ako Vseslav II. Černokňažník (* 1029 – † 1101), v období rokov 10441068 a 10701101 polacké knieža a jediný predstaviteľ polackej vetvy Rurikovcov na kyjevskom veľkokniežacom tróne v rokoch 10681069. Ruskému národu predstavený ako hrdina ruského folklóru a diela Slovo o pluku Igorovom[pozn 1], v ktorom je prezentovaný ako bohatý čarodejník, ktorý neobyčajne dlho vládol Polackému kniežatstvu. Bol pravnukom Vladimíra I. a Rognedy a synom Brjačislava I. Izjaslaviča.

Magia a povesti[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa Povesti dávnych liet ho matka porodila čarami („от волъхвования...“) a od narodenia jeho hruď zdobila časť matkinej placenty („Се язвено навяжи на нь, да носить е до живота своего.“), ktorú nosil nosil do svojej smrti ako amulet.

Slovo o pluku Igorovom zminuje Vseslavovo měnění se ve vlka:

"Kníže Vseslav soudil lid,

knížečky panoval městům.

Jako vlk těkal za noci.

Z Kyjeva do Tmutorkaně za noc dorazil

před kuropěním,

vlčím klusem

slunce předběhl."[1]

Boje so susednými kniežatstvami[upraviť | upraviť zdroj]

Kyjevská Rus v rokoch 10151113.

Vseslav II. bol sprvoti ku Kyjevskej Rusi lojálny a v roku 1060 sa dokonca zúčastnil v boji proti tureckým kmeňom žijúcim na juhu Staroruského štátu. Od roku 1065 začal podnikať nájazdy na územia susedných kniežatstiev a spustošil okolie Kyjeva. Okrem toho zaútočil na Pskov a Novgorod[pozn 2], ktoré po porážke vojska Mstislava Izjaslaviča obliehal a neskôr z nich Novgorod aj obsadil a s polovice vypálil. Z novgorodského chrámu sňal zvony a spolu s novgorodskými ikonami si ich privlastnil.

V tom istom roku (1065) mu vyhlásili vojnu traja Jaroslaviči (tzv. Jaroslavský triumvirát) – Izjaslav Jaroslavič (knieža Kyjevskej Rusi), Sviatoslav II. Jaroslavič (knieža Černigovského kniežatstva) a Vsevolod I. Jaroslavič (knieža Pereslavského kniežatstva). V bitke na rieke Nemiga (3. marec 1067) Vseslav II. utrpel porážku a bol zajatý.

Kyjevská vláda a návrat do Polacka[upraviť | upraviť zdroj]

Počas povstania, ktoré na území Kyjevskej Rusi vypuklo 15. septembra 1068 sa Vseslav II. dostal na slobodu a obsadil kyjevský trón. Izjaslav Jaroslavič zutekal do Poľska, aby sa odtiaľ neskôr vrátil s poľskou pomocou. Keď sa to Vseslav II. dozvedel, Kyjev prenechal nepriateľom a odišiel do Polacka. Izjaslav Jaroslavič ho však aj odtiaľ vyhnal. Skoro medzi panovníkmi vypukli nepokoje, čo Vseslav II. v roku 1071 využil a podpísal s Izjaslavom Jaroslavičom prímerie a vrátil sa do rodného Polackého kniežatstva, kde panoval ešte 30 rokov až do svojej smrti aj napriek krutým bojom s následníkmi Izjaslava JaroslavičaVsevolodom I. Jaroslavičom a Vladimírom II. Monomachom.

Počas života Vladimíra II. Monomacha bol v Polacku postavený Katedrálny chrám sv. Sofie – najstaršia architektonická pamiatka Bieloruska zachovaná v pôvodnom stave až dodnes. Stala sa symbolom ambícií Polackého kniežatstva v boji proti Kyjevu. Zvony, ktoré si Vseslav II. priviezol z novgorodského chrámu až do 12. storočia pripomínali poločanom víťazstvo Vseslava II. v bitke proti Novgorodu.

Po jeho smrti sa Polacké kniežatstvo rozpadlo na šesť alebo sedem menších údelných častí.

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. V diele sa opisuje príbeh ako Vseslav II. bojoval proti Novgorodu. Vseslav II. je čarodejník a ľudožrút, ktorý sa dožaduje zisku trónu Kyjevskej Rusi, hoci nevedomky ho už získal.
  2. Útok na tieto mestá považujú mnohí historici za Vseslavovo želanie pomstiť sa za zničenie Polackého kniežatstva v roku 980.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Leonardov D. S.: Polacké knieža Vseslav a jeho časy. Viteb. 1912. č. 2, str. 121 – 216. č. 3, str. 85 – 180.
  • Alexejev L. V.: Polacká zem // Staroruské kniežatstvá X-XII storočí. Moskva. 1975.
  • Zagaruľski E. M.: Západná Rus: ІХ–ХІІІ storočí. Minsk. 1998.


Vseslav II. Polacký
Vladárske tituly
Predchodca
Brjačislav I. Izjaslavič
Polacké knieža
10441068
Nástupca
Mstislav Izjaslavič


Vseslav II. Polacký
Vladárske tituly
Predchodca
Sviatopolk Izjaslavič
Polacké knieža
10701101
Nástupca
Rangnvald II. Boris-Vseslavič
  1. oddíl XVII: "Osudy Vseslavovy", verš 159 - Slovo o pluku Igorově. přeložil František Kupka. Melantrich, 1950.