Univerzita Komenského v Bratislave, Vydavateľstvo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Vydavateľstvo UK)
Sídlo vydavateľstva je na Šafárikovom námestí 6

Vydavateľstvo Univerzity Komenského je účelové zariadenie Univerzity Komenského a vydáva na základe požiadaviek jednotlivých fakúlt univerzity študijnú literatúru, monografie a zborníky vedeckých prác. Polygrafické spracovanie väčšiny svojej produkcie a ďalších tlačovín zabezpečuje vydavateľstvo v univerzitnom polygrafickom stredisku. Inštitúcia sídli na Starých gruntoch v Bratislavskej časti Karlova Ves blízko komplexu Fakulty matematiky, fyziky a informatiky a Prírodovedeckej fakulty.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Univerzita Komenského získala trvalé vydavateľské oprávnenie až na konci roka 1964. Dovtedy dostala na vydanie viacerých publikácií tzv. individuálne vydavateľské oprávnenie. Po získaní stáleho oprávnenia jej trvalo dva roky, kým získala potrebné vyjadrenia, vhodné priestory i personálne obsadenie. Od 3. júla 1967 realizuje univerzita vydavateľskú činnosť pod vlastným menom a na vlastné náklady. Prvou publikáciou, ktorú takto UK vydala, boli skriptá Anorganická chémia pre poslucháčov farmácie.

V súčasnosti vydá ročne v priemere 130 titulov v náklade viac ako 60 000 výtlačkov. Riaditeľkou Vydavateľstva UK je Mgr. Agáta Jurášková.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 48°09′09″S 17°04′13″V / 48,1524°S 17,0703°V / 48.1524; 17.0703