Vyrovnávanie (materiál)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Vyrovnávanie je pracovná operácia, ktorou odstraňujeme nežiaduci tvar (deformácie) kovových materiálov pomocou príslušného náradia a pomôcok rôznymi pracovnými postupmi bez zmeny prierezu (hrúbky, priemeru) materiálu. Táto operácia je dôležitá z toho dôvodu, pretože správne a dôkladné vyrovnanie drôtu alebo plechu umožňuje ich presne merať, obrysovať i obrábať.

Postup vyrovnávania drôtov[upraviť | upraviť zdroj]

  • Poohýbané drôty do priemeru 1 – 1,5 mm z menej tvrdých kovov vyrovnávame takto:
1. Koniec drôtu pevne upneme do čeľustí zveráka;
2. Drôt zovrieme medzi dve doštičky v ich strede. Ich oddiaľovaním od zveráka drôt medzi nimi preklzáva, čím dochádza k jeho vyrovnávaniu. Podľa potreby úkon opakujeme;
3. Drôt ovinieme jedným závitom okolo valčeka z dreva čo najbližšie k zveráku. Valček uchopíme tak, aby drôt pri ťahaní smeroval medzi ukazovákom a prostredníkom chránenými rukavicou. Druhou rukou pridržiavame voľnú časť drôtu;
4. Drôty do priemeru 0,5 – 0,7 mm vyrovnáme, ak ich budeme striedavo ťahaním šmýkať okolo laty zvislo upnutej vo zveráku.
Drôty do priemeru 1 mm môžeme vyrovnávať aj inými spôsobmi, napr. klincom, klincovým hrebeňom.

Postup pri vyrovnávaní plechov[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tenké plechy, ktorých hrúbka nepresahuje 0,4 mm (fólie), vyrovnávame hladením:
1. Fóliu položíme vodorovne na rovnú hladkú podložku;
2. Hranolčekom z dreva hladíme fóliu dookola v smere od jej stredu k okrajom.
  • Plechy s hrúbkou od 0,5 do 1 – 2 mm vyrovnávame kladivami z dreva, farebných kovov, prípadne zámočníckym kladivom. Postupujeme takto:
1. Plech umiestnime na oceľovú platňu vrcholom ohybu smerom nahor;
2. Prvé údery plosky umiestňujeme do začínajúceho okolia ohybu a postupne kruhovito okolo vydutia alebo pozdĺž ohybu smerom k jeho stredu. Údery sú časté, rovnomerné a tesne vedľa seba.