Univerzita Komenského v Bratislave, Vysokoškolské mesto Ľudovíta Štúra – Mlyny

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vysokoškolské mesto Ľ. Štúra – Mlyny UK
Vysokoškolské internáty
Pohľad na VBA a VBB
Oficiálny názov: Vysokoškolské mesto Ľ. Štúra – Mlyny UK
Prezývka: Mlyny
Štát Slovensko Slovensko
Región Bratislavský
Súradnice 48°9′36″S 17°3′55″V / 48,16000°S 17,06528°V / 48.16000; 17.06528
Wikimedia Commons: Mlyny
Webová stránka: http://www.mlyny.uniba.sk/
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Vysokoškolské mesto Ľ. Štúra – Mlyny UK (v minulosti tiež Študentské domovy a jedálne Ľudovíta Štúra, skrátene ŠDaJ ĽŠ) je ubytovacie zariadenie Univerzity Komenského. Nachádza sa v Slávičom údolí, okres Bratislava IV, časť Karlova Ves, na okraji chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty – Sitina.

Súčasťou komplexu vysokoškolského mesta patriacemu Univerzite Komenského sú internáty Mlynská Dolina (tzv. Átriové domky), internát Ľudovíta Štúra a Manželský internát. Najvýznamnejší z nich je komplex Átriových domkov, ktoré boli realizované v rokoch 1969-1977 podľa návrhu architekta Vladimíra Dedečka.[1]

Vysokoškolské mesto Ľ. Štúra - Mlyny UK sú najväčším ubytovacím zariadením na území bývalého Česko-Slovenska. Kapacita cca 6 500 lôžok je sústredená v troch objektoch (Štúrak, Átriové domky, Manželské internáty), ktoré majú vzhľadom na rozdielnu vybavenosť ubytovacích priestorov rozdielne ceny za ubytovanie. Počas školského roka (september-jún) poskytuje komplex ubytovanie najmä študentom Univerzity Komenského, ale aj iných vysokých škôl a ďalším záujemcom - neštudentom. V lete (júl-august) je ubytovanie prístupné širokej verejnosti vo viacerých kvalitatívnych kategóriách (apartmány, hostel, ubytovňa). Celoročne je realizované ubytovanie v trojlôžkových nadštandardných apartmánoch s príslušenstvom.

Internát Ľ. Štúra („Výškové bloky“, „Štúrak“)[upraviť | upraviť zdroj]

Pozostávajú z dvojice výškových obytných budov s asi 14 nadzemnými podlažiami, ktoré sú prepojené spoločnou halou. Tieto výškové budovy pochádzajú z kópie projektu, ktorý bol najprv realizovaný vo Švajčiarsku a ktorého mottom bolo Corbusierovské „stroj na bývanie“.

Vo výškových blokoch sú študenti ubytovaní v bunkách po desať. Každá bunka má 4 izby (v dvoch bývajú traja a v dvoch dvaja študenti) kúpeľňu so sprchou a toaletou.

Átriové domky[upraviť | upraviť zdroj]

Jedná sa o mozaiku z osemnástich navzájom prepojených (na horizontálnej úrovni podlaží) átriových domkov (označené A až T).[1] Sú to štvorpodlažné objekty s terasovitým charakterom a s typickými átriami. V átriových budovách sú študenti ubytovaní prevažne po troch, na niektorých blokoch po dvoch alebo po jednom. Pôvodne boli izby určený výlučne pre dve osoby, avšak časom boli z kapacitných dôvodov rozšírené.[1] Časť izieb na poschodí sú jednoposteľové. Sprchy a sociálne zariadenie sú spoločné pre jedno poschodie. Časť komplexu prešla rekonštrukciou a má napr. aj inštalovaný internet. Átriové domky sú povestné tým, že boli postavené na nejednotnom geologickom podklade. To spôsobovalo poklesy základov v častiach stavby a tým aj rôzne poruchy v jej prevádzke.

Medzi objektami vznikli átriá - priestory na oddych a rekreáciu. Samotné objekty majú v jadre situované hygienické a spoločenské priestory s kuchynkou, okolo ktorých sú rozložené izby pôvodne jedno a dvojlôžkové, ktoré sa zmenili z dôvodu nepostačujúcich kapacít na dvoj a trojlôžkové. Na Átriových domkoch ("Átriakoch") majú svoje sídlo aj študentské organizácie Integrity Life, z.ú. (InLife), evanjelické Univerzitné pastoračné centrum MOSTY (UPC MOSTY) a nachádza sa tu aj Univerzitné kultúrne centrum (UKC). Tiež niektoré firmy majú svoje lokálne pobočky priamo v budovách Átriakov.

Nový objekt („Manželský internát“)[upraviť | upraviť zdroj]

Najnovším komplexom ŠDJŠ je dvojica budov – tzv. Manželských internátov. Ubytovanie je tu poskytované v 6-lôžkových bunkách tvorených troma 2-lôžkovými izbami (hygienické zariadenia v rámci bunky).

Služby[upraviť | upraviť zdroj]

Miestna autobusová zastávka je „slávna“ aj pre množstvo študentov tlačiacich sa v autobusoch

Stravovacie služby zabezpečujú jedálne v objekte Átriových domkov a viacero bufetov. Okrem ubytovania a stravovania poskytujú aj iné služby: v priestoroch internátu sa nachádza niekoľko predajní, bufetov, ako aj pomerne populárny disko klub využívaný predovšetkým študentmi, lekár pre dospelých, zubný lekár, počítačové miestnosti, práčovňa, knižnica, a pod. Vo výškových budovách je umiestnené aj Univerzitné pastoračné centrum sv. Jozefa Freinademetza, v ktorom sa konajú bohoslužby, diskusie, koncerty, videoprojekcie a ponúka priestor na formálne a neformálne stretnutia, športové aktivity (stolný tenis, stolný futbal).

Od roku 2003 sú internáty vo vlastníctve Univerzity Komenského v Bratislave, ktorá ich predtým ako majetok štátu mala v správe. Časť ubytovacích kapacít je určená na hotelové ubytovanie, časť ubytovacej kapacity ponúka celoročne ubytovanie aj neštudentom. Možnosti ubytovania sú aj v letných mesiacoch ako pre študentov, tak aj pre neštudentov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c PAVLÍK, P. Monumenty Bratislavy. In Časopis OKO 1/2010. Dostupné online

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]