Vzducholoď R 34

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
R-34 počas pobytu v Mineole, Long Island, New York

Britská vzducholoď R 34 bola prvým lietadlom, ktoré prekonalo nonstop letom Atlantik v smere východ-západ v roku 1919.

Vzducholoď bola vyrobená firmou Beardmore Inchinnan Airship factory. Stavba začala v roku 1917 ešte počas 1. svetovej vojny. Prvý skúšobný let, ktorý sprevádzali mnohé problémy, absolvovala 14. marca 1919.

Bola to vystužená vzducholoď s dĺžkou 196 m, objemom 55 230 m³ a priemerom telesa 24 m. Podobne ako jej sesterská loď R 33 bola kópiou nemeckého bombardovacieho zeppelínu L 33. Bola vybavená piatimi motormi Sunbeam-Maori po 200 kW. Nosnosť vzducholode bola celkom 59 ton, z toho prázdna váha 26 ton.

Na svoj transatlantický let vyštartovala vzducholoď R 34 skoro ráno 2. júla 1919 zo škótskeho East Fortune (len dva týždne predtým sa podarilo prekonať Atlantický oceán opačným smerom pilotovi J. Alcockovi a A. Brownovi na lietadle Vickers Vimy). Veliteľom bol major Herbert Scott, a na palube bol aj cmdr. Edward Maitland, vedúci odboru vzducholodí britského ministerstva letectva. Prvý problém sa objavil hneď po štarte, kedy pri prelete nad škótskou vysočinou musela vzducholoď vypustiť časť vodíka, ktorý sa rozpínal vplyvom väčšej letovej výšky. To bolo potrebné kompenzovať aerodynamickým vztlakom, kým sa nespálilo dostatočné množstvo benzínu, aby sa strata nosnosti vyrovnala. Vzducholoď musela túto časť letu letieť s provou zdvihnutou vysoko hore, čo znižovalo rýchlosť a zvyšovalo spotrebu paliva.

Po dvoch dňoch doletela vzducholoď k pobrežiu Newfoundlandu, ale narazila na silný protivietor. Bojovala s ním ešte ďalší deň, až potom sa vietor otočil a vzducholoď doplávala nad Roosvelt Field na Long Islande. Let trvat 108 hodín 12 minút. Pri pristatí jej zostávalo palivo už len na niekoľko hodín letu. Spiatočnú cestu vďaka priaznivému vetru zvládla za 75 hodín 3 minúty.

Úspešný let tejto vzducholode inšpiroval americkú vládu k objednávke vzducholode R 38.