Vírusová imunodeficiencia mačiek

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vírus FIV
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Feline Acquired Immune Deficiency Syndrome
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Vírusová imunodeficiencia mačiek (aj Syndróm získanej straty imunity, hovorovo Mačací AIDS, zaužívaná skratka FIV, po anglicky Feline Acquired Immune Deficiency Syndrome – FAIDS) je infekčná choroba postihujúca mačky.

Vírus[upraviť | upraviť zdroj]

Vírus FIV je retrovírus vyvolávajúci rozvrátenie obranyschopnosti mačiek. Patrí do skupiny lentovírov podobne ako vírus HIV, ktorý vyvoláva AIDS u človeka. Preto sa zvykne označovať aj ako mačací AIDS.

Vírus FIV sa nachádza v krvi, slinách, mledzive a mlieku. Vo vonkajšom prostredí nie je stabilný. Prenos infekcie sa uskutočňuje preto priamym stykom medzi mačkami. Pohlavný prenos vírusu nebol dosiaľ preukázaný. Mačiatka sa môžu infikovať už v maternici, počas pôrodu, slinami, mledzivom alebo mliekom. Relatívne častejšie dochádza k nákaze u kocúrov pri bitkách o teritórium.

Symptómy[upraviť | upraviť zdroj]

Vírus spôsobuje zníženú obranyschopnosť mačky, následkom čoho môžu organizmus napadnúť bežné bakteriálne alebo plesňové infekcie. U mačiek sa prejavujú zväčšené lymfatické uzliny, zápalové ochorenia ďasien, očných spojiviek a kože, nádcha, chronické hnačky, teploty, chátranie, pri dlhšom priebehu glaukóm a rôzne druhy nádorov. U niektorých jedincov sa prejavujú rôzne neurologické abnormality vedúce k nutkavým pohybom, prejavom strachu alebo nezvládnuteľnej agresivite.

Fázy ochorenia[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Niekoľko týždňov po nákaze sa u mačky prejavujú horúčky, nechutenstvo, zväčšené lymfatické uzliny, ktoré časom ustúpia.
  2. Mačka je klinicky zdravá, je však prenášačom vírusu.
  3. Postupne sa rozvíjajú príznaky – nechutenstvo, nádcha, dýchacie problémy, chronické kožné problémy a pod.
  4. Častejší výskyt chorôb a ich ťažší priebeh, nereagovanie na bežný spôsob liečby a následné uspanie zvieraťa.

Terapia[upraviť | upraviť zdroj]

Zatiaľ neexistuje spoľahlivá liečebná metóda vedúca k vyliečeniu mačacieho AIDS, choré mačky však pri dobrej starostlivosti môžu prežiť niekoľko plnohodnotných rokov. Postihnuté zvieratá treba izolovať od ostatných kvôli riziku prenosu choroby. Nie je potrebné mačku usmrtiť hneď po diagnostikovaní choroby, mačka dokáže pri vhodnej starostlivosti prežiť s vírusom aj niekoľko rokov. Hneď ako sa začnú prejavovať dlhotrvajúce sekundárne infekcie a zviera trpí, potom treba zvážiť eutanáziu. Terapia spočíva najmä v :

  • priebežnom liečení sekundárnych infekcií,
  • chovaní zvieraťa v podľa možnosti čistom a nestresujúcom prostredí,
  • pravidelnej kontrole krvných výsledkov a prípadná chemoterapia.

Profylaxia[upraviť | upraviť zdroj]

V Európe neexistuje očkovacia látka proti FIV. V Spojených štátoch bol však v roku 2002 schválený očkovací preparát.