WISHES

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

WISHES (skratka z Web-based Information Service for Higher Education Students) je internetový informačný servis pre vysokoškolských študentov. Projekt podporuje deväť európskych inštitúcií. Cieľom projektu je pomocou internetového portálu podporovať zahraničné pracovné a študijné príležitosti.[1] Portál, ktorý bol navrhnutý na základe výskumu prevedeného medzi 4 000 študentmi centralizuje profily vysokoškolských inštitúcií a budúcich zamestnáváteľov podľa Bolonských a Lisabonských zmlúv. Ďalej WISHES spája študentov a univerzity, ktoré sú súčasťou programu Erasmus Mundus Action 4. Do projektu je v súčasnosti zapojených viac než 100 vysokoškolských vzdelávacích inštitúcií, európske asociácie a Európska komisia. WISHES ponúka bezplatné služby trom hlavným cieľovým skupinám: Študentom, vysokoškolským vzdelávacím inštitúciám a firmám. [2]

Cieľové skupiny WISHES[upraviť | upraviť zdroj]

  • Študenti – študenti vysokých a vyšších odborných škôl po celom svete, ktorí sa zaujímajú o prácu alebo štúdium v zahraničí. Ďalej absolventi stredných škôl hľadajúci ďalšie vzdelanie v zahraničí. A v neposlednom rade študentské organizácie (ako napríklad Erasmus Student Network a Európska asociácia študentov medicíny).
  • Vyššie vzdelávacie inštitúcie – Univerzity, vyššie odborné školy, akademické asociácie a iné vysokoškolské vzdelávacie inštitúcie pôsobiace v krajinách, kde bola podpísaná Bolonská dohoda. Konkrétne je projekt orientovaný na osoby zodpovedné za medzinárodné vzťahy ako napr. vicerektori pre medzinárodné vzťahy, medzinárodné oddelenie a iné osoby v podobných pozíciách.
  • Firmy – zamestnávatelia, členovia profesných organizácií a firmy so sídlom v krajinách Bolonského procesu hľadajúce spôsob, ako získať medzinárodných študentov a absolventov.

Základné elementy[upraviť | upraviť zdroj]

Portál sa skladá z troch základných prvkov:

  • Informačný portál: Prezentácia európskych študijných ponúk a ďalších relevantných informácií napr. študijné odbory, informácie o danej zemi, mestách, ubytovaniach, životných nákladoch atď.
  • Databáza pracovných miest: Druhá časť portálu pozostáva z ponúk medzinárodných pracovných miest šité na mieru študentom alebo čerstvým absolventom.
  • Online komunita: v tretej časti webového portálu WISHES, študenti nájdu komentáre, diskusie, hodnotenia štúdia a pracovných ponúk a celkových názorov na pobyt v zahraničí. Virtuálny priestor je štrukturovaný podľa krajín respektíve univerzitných miest v Európe a tým virtuálne spojuje skorších a budúcich medzinárodných študentov a tým i kontakt rôznych študentských generácií.

Konzorcium WISHES[upraviť | upraviť zdroj]

Konzorcium WISHES sa skladá z 9 inštitúcií:

[3]

História[upraviť | upraviť zdroj]

V decembri roku 2006 počas Erasmus pobytu na Univerzite Tomáša Baťu v Zlíne Michael Steinmann (Nemecko) a Ricardo Dores (Portugalsko) prišli s myšlienkou vytvoriť webový portál, ktorý by poskytoval súhrnné informácie o štúdiu a pobytu na európskych univerzitách.[4] Vďaka ich veľkému nadšeniu rýchlo získali podporu rôznych univerzít. Vďaka prezentáciám na rôznych medzinárodných konferenciách získali od Alana Smitha (prezidenta programu Erasmus) pozvanie na prezentáciu ich ideí pred generálnym riaditeľstvom pre vzdelávanie a kultúru (DG EAC) Európskej komisie v Bruseli v apríli 2007. Projekt získal veľmi pozitívny ohlas. Vďaka širokej podpore Univerzity v Paderbornu Michael Steinmann a Prof. Dr. Leena Suhl predložili v roku 2008 návrh projektu do programu Akce 4 Erasmus Mundus : Zvýšenie atraktivity vyššieho vzdelávania v Európe. Následne v októbri 2008 bol projekt schválený Európskou komisiou (číslo No. 2008-2457 / 001-001 MUN MUNATT) Začatý bol potom v decembri 2008. Potom bol projekt prezentovaný na hlavných európskych konferenciách venujúcich sa mobilite univerzitných študentov:

V máji 2010 bol portál oficiálne spustený počas WISHES Networking days (NWD 2010) v nemeckom Essen. [5] Od júna 2010 Európske inštitúcie vyššieho vzdelávania pripravujú svoje prezentácie pre spustenie portálu pre študentov v septembri 2010.

Ďalšie kroky[upraviť | upraviť zdroj]

V októbri 2010 bude portál WISHES oficiálne spustený pre študentov. Od februára 2011 budú môcť zamestnávatelia na portáli uverejňovať svoje pracovné ponuky.

Erasmus mundus projekt WISHES bude ďalej prezentovaný na nasledujúcich konferenciách: 2010:

2011:

WISHES sieť[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://uib.omu.edu.tr/belgeler/A_First_Introduction_tothe_WISHEs-Project_240208.pdf
  2. http://www.slideshare.net/Euwishes/erasmus-mundus-project-wishes
  3. http://www.eracon.info/assets/files/2009/presentations/Presentation_6.pdf
  4. http://www.scribd.com/doc/17540421/2009-Tomas-Bata-University-in-Zlin-Universalia-Spring-Edition-p-12-13-WISHES-Web-Portal-for-Students
  5. http://www.scribd.com/doc/28677765/WISHES-Newsletter-01-0310

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]