Svetová organizácia skautského hnutia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z WOSM)
World Organization of the Scout Movement
Znak světového skautingu
Mapa
Mapa regiónov WOSM
Mapa regiónov WOSM
Základné informácie
Krátky názovWOSM
Vznik1922
Určenie / zameranievýchova mládeže
ÚstredieKuala Lumpur, Malajzia
Ďalšie informácie
Oblasť pôsobeniacelosvetovo
Členstvo170 krajín [1]
vyše 50 miliónov členov [2]
Generálny tajomníkAhmad Alhendawi
ZakladateľRobert Baden-Powell
Hlavný orgánWorld Scout Conference (WSC)
Webstránkascout.org

Svetová organizácia skautského hnutia (angl. World Organisation of the Scout Movement, skrátene WOSM) je medzinárdoná asociácia združujúca uznané skautské organizácie jednotlivých krajín. Podporuje spoluprácu a skautské aktivity na medzinárodnej úrovni. Najznámejšou akciou je organizácia jamboree - celosvetového stretnutia desiatok tisíc skautov. Zakladateľom skautingu sa stal vojenský generál Lord Robert Baden-Powell.

Skautské hnutie vzniklo v roku 1907, potreba medzinárodnej kooperácie viedla v roku 1920 k založeniu WOSM. Hlavná kancelária WOSM sídli v Kuala Lumbur v Malajsii.

Svetová organizácia však funguje predovšetkým na báze 6 regiónov: európskeho, afrického, arabského, interamerického, euroázijského a ázijsko-pacifického. WOSM bol pôvodne organizáciou len pre skautov (mužov), zatiaľčo partnerská organizácia WAGGGS združovala len skautky (ženy). Dnes už je však WOSM otvorený aj mužom a ženám. Slovenský skauting sa stále registruje v oboch organizáciách - skauti vo WOSM a skautky vo WAGGGS. Otázka spolupráce, príp. spojenia oboch svetových skautských organizácií WOSM aj WAGGGS je už dlhší čas horúcou témou v medzinárodnom skautingu. Spojeniu však zatiaľ bránia kultúrne dôvody najmä z arabského sveta, kde sa kladie striktný dôraz na odlišné role muža a ženy, a teda aj odlišnosti v ich výchove. Ešte väčšou prekážkou je však odpor veľkých oddelených tradičných organizácií skautov a skautiek v USA a Veľkej Británii, ktoré sú zároveň i najväčšími donormi svetového skautingu.

História[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1920 - Prvý skautská konferencia v Anglicku, na ktorej bolo prítomných 33 skautských organizácií z celého sveta. V tomto roku sa tiež konal v Londýne prvý medzinárodný skautský tábor s názvom Jamboree.
  • 1921 - Prvý skautský medzinárodný časopis, ktorý sa rovnako ako medzinárodný tábor vymenoval Jamboree.
  • 1931 - 1. Stredoeurópskej Jamboree v Československu pod vedením A. B. Svojsíka.
  • 1950 - Súčasťou členskej základne bolo 50 krajín s celkovým počtom 5 miliónov osôb.
  • 1968 - Sídlo organizácie bolo presťahované do Ženevy (Švajčiarsko), kde sa nachádza aj v súčasnosti.
  • 1972 - Členmi organizácie bolo 100 krajín sveta a viac ako 12 miliónov skautov.
  • 1981 - WOSM dostal od svetovej organizácie UNESCO cenu za výchovu k ľudským právam.
  • 1990 - Uzavretá dohoda medzi 23 skautským organizáciami z rôznych krajín, ktoré podporili výmenný projekt určený pre deti, postihnuté katastrofou v Černobyle. Tieto deti boli hosťami skautiek a skautov v celkovo 15 európskych krajín.
  • 2005 - WOSM podpísal Memorandum o porozumení s organizáciou OSN.
  • 2009 - Organizácia zapojená do programu medzinárodnej organizácie práce, a to Programu pre elimináciu detskej práce. A podpísala nové Memorandum o porozumení.

Vedenie organizácie[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavným orgánom celej organizácie je Svetová skautská konferencia, ktorá sa skladá zo zástupcov všetkých členských organizácií. Schádza sa každé tri roky. Svetový skautský výbor sa skladá z 12 členov, ktorí sú volení svetovou konferenciou a konajú v jej mene. Skautský výbor zastupuje záujmy celého hnutia ako celku nie záujmy svojej krajiny. Predsedovia regionálnych výborov pôsobia ako poradné orgány Svetového výboru a zúčastňuje sa s nimi všetkých zasadnutí.[3]

Svetový skautský výbor[upraviť | upraviť zdroj]

Funkcia Meno Štát
Predseda João Armando Gonçalves Portugalsko
Miestopredseda Daniel Ownby USA
Miestopredsedníčka Jemima Nartey Ghana
Členka Karin Ahlbäck Fínsko
Člen Abdullah Alfahad Saudská Arábia
Člen Marcel Blaguet Pobrežie Slonoviny
Člen Peter Blatch Austrália
Člen Fernando Brodeschi Brazília
Členka Mari Nakano Japonsko
Členka Lidija Pozaic Chorvátsko
Člen Craig Turpie Spojené kráľovstvo
Člen Bagrat Yesayan Arménsko

Svetová skautská kancelária[upraviť | upraviť zdroj]

Zamestnanci organizácie pracujú celkom v siedmich kanceláriách po celom svete. Každá z kancelárií sa nachádza na území každého zo šiestich regiónov. Svetová skautská kancelária (World Scout Bureau Central Office) sídli v Kuala Lumpur a generálnym tajomníkom svetovej organizácie skautského hnutia je od marca 2017 Ahmad Alhendawi z Jordánska.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Vietnam rejoins Scout Movement, growing membership to 170 strong [online]. scout.org, 10.01.2019, [cit. 2019-11-22]. Dostupné online. Archivované 2019-01-10 z originálu. (po anglicky)
  2. WOSM’s Membership Report [online]. scout.org, 2017, [cit. 2019-11-22]. Dostupné online. Archivované 2019-11-20 z originálu. (po anglicky)
  3. Governance [online]. scout.org, [cit. 2017-07-25]. Dostupné online. Archivované 2017-05-15 z originálu. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]