Warren Buffett

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Warren Buffett
americký investor, tretí najbohatší človek sveta, "veštec z Omahy" .
americký investor, tretí najbohatší človek sveta, "veštec z Omahy" .
Narodenie30. august 1930 (93 rokov)
Omaha, Nebraska, USA
PodpisWarren Buffett, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Warren Buffett

Warren Edward Buffett, prezývaný Veštec z Omahy alebo Zázrak z Omahy (* 30. august 1930, Omaha, Nebraska, USA), je americký miliardár, investor, obchodník a filantrop. V roku 2007 ho časopis Time uviedol na zozname 100 najvplyvnejších ľudí sveta. V roku 2008 bol podľa rebríčku, ktorý zostavuje časopis Forbes, najbohatšou osobou na svete.[1] V roku 2014 mu jeho majetok zaistil 2. miesto medzi najbohatšími ľudmi sveta.[2] Prevažnú časť svojho majetku získal z investícii, ktoré uskutočnil prostredníctvom holdingovej spoločnosti Berkshire Hathaway, v ktorej je najväčším akcionárom a CEO. Jeho súčasný majetok (marec 2023) je odhadovaný na približne 105 miliárd USD a robí ho 6. najbohatšou osobou na svete.[3]

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa 30. augusta 1930 v americkom štáte Nebraska, je známy pod prezývkou Veštec z Omahy, podľa mesta svojho pôvodu. Veštec preto, lebo vo svojich investičných a obchodných aktivitách bol presný, často dokázal predpovedať vývoj trhu i nové trendy a tiež preto, že sa nenašlo žiadne obvinenie zo sprenevery, insider tradingu a podobných neférových a nezákonných praktík. V roku 2022 ovládal viac než 948 miliárd USD pomocou svojej investičnej firmy Bershire Hathaway, napriek tomu ale žije veľmi striedmym životom.

S obchodom začal na konci 30. rokov 20. storočia, keď sa americká ekonomika začala dostávať z Veľkej hospodárskej krízy. Je synom burzového makléra a neskôr amerického kongresmana a od útleho detstva má obchodný talent. Vo veku šiestich rokov začal predávať plechovky so známym nealkoholickým nápojom. V meste nakúpil balenie šiestich plechoviek za 25 centov a potom ich rozvážal po okolí a predával každú za 5 centov za kus, teda so ziskom takmer 20%. Tento obchodný model potom aplikoval vo veľkom svete financií, keď mal 11 rokov a kúpil si svoje prvé tri akcie. Vtedy sa jednalo o spoločnosť Cities Services, ktorej akcie sa obchodovali za 38 USD. Akcie najskôr klesli, ale potom ich predal keď stúpli na 40 USD. Dostal vtedy svoju prvú lekciu, pretože akcie hneď potom raketovo stúpli na 200 USD. Zistil, že hodnota akcie nemusí reflektovať pravú cenu spoločnosti. K obchodnému nadaniu mu tiež dopomohol Benjamin Graham, autor nadčasovej knihy Inteligentný investor[4], ktorý vtedy vo Washingtone usporadúval investičné semináre.

Vo svojich 14 rokoch objavil obchod s nehnuteľnosťami, keď si za viac než tisíc dolárov kúpil zopár hektárov poľnohospodárskej pôdy v rodnej Nebraske, aby ju následne prenajal miestnym farmárom. Začal s roznášaním novín, kde čoskoro riadil viac než 50 zamestnancov. So svojim kamarátom umiestňovali herné automaty po baroch a herniach a na tieto účely si už založili vlastnú firmu. V 17 rokoch sa dostal na univerzitu v Pensylvánii, potom prestúpil na univerzitu v Nebraske. Ani tú však nedokončil, avšak nástup na Columbia Business School v New Yorku pre neho znamenal obrat v chápaní burzy a investovaní do akcií. Oboje totiž vyučoval Benjamin Graham, vtedajší veľmi úspešný manažér akciového fondu. Naučil ho oceňovať majetok, akcie a predovšetkým hľadať podhodnotené firmy, ktoré majú veľký potenciál rastu.[5] Následne tieto teórie začal zavádzať do praxe, keď pre Grahama pracoval na pozícií analytika.

Svoju vlastnú investičnú kariéru naštartoval so založením firmy Buffett Partnership. Na rozdiel od všetkých iných brokerov fungoval tak, že si provízie nebral z objemu zaobchodovaných akcií, ale iba zo zisku. Zisk vykazoval takmer stále. Dokázal odhadnúť budúci vývoj trhu a nájsť podhodnotené firmy s veľkým potenciálom. Príkladom jeho stratégie je spoločnosť American Express, ktorá podľa Wall Streetu mala skrachovať. Všimol si ale, že ľudia stále platia kreditnými kartami tejto firmy, bez ohľadu na pokles hodnoty akcií. Nakúpil preto 5% akcií, ktoré sa mu v nasledujúcich rokoch zhodnotily takmer o 400 percent. Jeho cieľom bolo vždy o 10 % vyššie zhodnotenie, než ktoré urobil Dow Jonesov index, priemerne však dosahoval trojnásobku tohto cieľa.

Zlomový rok bol 1962, keď začal investovať do vtedajšej textilnej firmy Berkshire Hathaway. Následne nad ňou v roku 1965 prevzal kontrolu a prebudoval podľa svojich predstáv. Vytvoril z nej investičnú kapitálovú spoločnosť, ktorej akcie od tej doby vystúpali z nuly až na 370 tisíc USD za jednu akciu. V dobe keď boli tieto akcie najznámejšie sa kupovali čo by exkluzívna vstupenka na Valnú hromadu akcionárov, kde každoročne prednášal svoju reč a predstavoval hospodárske výsledky firmy.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Napriek svojmu veľkému bohatstvu je známy neokázalým a striedmym životným štýlom. Je ženatý, má tri deti, Howard, Peter a Susan, a jeho najväčšou radosťou je filantropia, väčšina jeho majetku je určená pre Nadáciu Billa a Melindy Gatesových, ktorú spravuje Bill Gates so svojou ženou. Má aj vlastnú dobročinnú organizáciu Buffett Foundation. Na večere chodí do reštaurácie na svojej ulici. Býva stále v tom istom dome v Nebraske za 30 tisíc dolárov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

    1. 1 Warren Buffett - Forbes.com [online]. www.forbes.com, [cit. 2019-08-18]. Dostupné online.
  1. DOLAN, Luisa Kroll,Kerry A.. Inside The 2013 Billionaires List: Facts and Figures [online]. Forbes, [cit. 2019-08-18]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. Warren Buffett [online]. Forbes, [cit. 2022-01-26]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. Benjamin Graham. The Intelligent Investor. [s.l.] : Harper Business, 2006. Dostupné online. Archivované 2021-09-14 na Wayback Machine
  4. AZET.SK. Osobný profil Warren Buffett [online]. aktuality.sk, [cit. 2019-08-18]. Dostupné online. [nefunkčný odkaz]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Warren Buffet na českej Wikipédii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]