Wartenbergovo koliesko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Wartenbergovo koliesko
Wartenbergovo koliesko aplikované v BDSM (tu na bradavku)

Wartenbergovo koliesko alebo neurologické koliesko je lekárska pomôcka, ktorú vynašiel lekár Robert Wartenberg, a ktorá sa používa v neurológii na skúmanie citlivosti kože na dotyk.

Výzorom je podobné radielku na krájanie pizze, ide o otočne uložený disk s relatívne ostrými hrotmi, ktorým sa s rôznym tlakom prechádza po koži. Vyrába sa z kovu alebo plastu.

Pri miernom tlaku je použitie relatívne bezbolestné a skôr príjemné, pri veľkom tlaku ale môže byť jeho použitie aj veľmi bolestivé. Jeho použitie je neškodné, ak nie je na koliesko použitý skutočne extrémny tlak.

Podobný test taktilného vnímania je napríklad súčasťou testovania príznakov diabetickej neuropatie. Bežnejšie sa ale vykonáva napríklad Semmes - Weinsteinovými monofilamentmi (vláknami, tyčinkami) a štetinkou. Pri vyšetrení sa sleduje schopnosť rozlíšenia bodového dotyku od plošného dotyku.

Nelekárske využitie[upraviť | upraviť zdroj]

Mimo lekárskej praxe ide o pomôcku v BDSM. Prechádzanie ostnatým kolieskom po koži spôsobuje šteklivú bolesť a vzrušenie. Hroty sú pritom dostatočne ostré na to, aby ich tlak bol stimulujúci, a pritom dostatočne tupé na to, aby pri štandardnom zaobchádzaní nehrozilo prepichnutie kože.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Wartenbergovo kolečko na českej Wikipédii.