Wellnhoferia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Wellnhoferia
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Wellnhoferia grandis
Elżanowski, 2001
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Wellnhoferia bol rod malého opereného teropóda z čeľade Archaeopterygidae. Tento drobný, vtákom podobný dinosaurus žil v období vrchnej jury (asi pred 150 miliónmi rokov) na území dnešného Nemecka. Bol blízko príbuzný deinonychosaurom, ako boli rody Velociraptor alebo Deinonychus. Veľmi blízko príbuzný bol však najmä rodu Archaeopteryx z rovnakej oblasti. Jediný druh je Wellnhoferia grandis.

Welnhoferia (na obrázku v orandžovej farbe) v porovnaní s človekom

Skameneliny rodu Wellnhoferia boli objavené v 60. rokoch 20. storočia a v roku 1988 boli opísané ako fosílie veľkého jedinca rodu Archaeopteryx. Pôvodný nálezca kostru dokonca považoval za exemplár Compsognatha. V roku 2001 však prišiel poľský paleontológ Andrzej Elżanowski s poznaním, že sa tento exemplár od ďalších zástupcov druhu A. litographica odlišuje.[1] Má napríklad kratšiu chvostovú časť chrbtice a tiež štvrtý prst dolnej končatiny. Preto bolo pre túto fosíliu stanovené nové rodové meno, Wellnhoferia. Niektorí paleontológovia (napr. Mayr et al., 2007) však s týmto záverom nesúhlasia a považujú Welnhoferiu za veľkého jedinca Archeopteryxa.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Wellnhoferia na českej Wikipédii.
  1. ELŻANOWSKI, A.. A new genus and species for the largest specimen of Archaeopteryx. Acta Palaeontologica Polonica, 2001, roč. 46, čís. 4, s. 519 – 532. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]