West Ham (stanica metra)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
West Ham
Stanica West Ham
Umiestnenie
Miesto West Ham
Miestna autorita Newham
Prevádzka
Prevádzkovateľ London Underground
Počet nástupíšť 6
Počet cestujúcich za rok 3,169 miliónov
Transport for London
Zóna 3
Dôležité dátumy Otvorenie 1901
Londýnska doprava
Zoznam londýnskych staníc: Underground | National Rail
Súprava District Line vchádza do nadzemnej časti stanice.
Súprava Jubilee Line v pozemnej časti stanice, v pozadí vidieť nadzemnú časť.

West Ham je jednou zo staníc londýnskeho metra nachádzajúca sa v londýnskej mestskej časti West Ham v obvode Newham. Stanicu obsluhujú District, Hammermith & City a Jubilee Line a železničná spoločnosť c2c. Nachádza sa v tarifnej zóne 3.

Stanica má podobný názov ako známy futbalový klub West Ham United FC, ale o mnoho bližšie ku klubu sa nachádza stanica Upton Park. Naopak futbalový klub East London Rugby Football Club sa nachádza len pár minút od stanice.

Stanica pozostáva zo štvorice ostrovných nástupišť - prvá dvojica sa nachádza nad úrovňou terénu a kolmo pod nimi na úrovni terénu leží druhá dvojica. Nad úrovňou terénu zastavujú na prvom nástupišti District a Hammersmith & City Line a na druhom zastavujú vlaky spoločnosti c2c. Na úrovni terénu zase zastavujú na prvom nástupišti Jubilee Line a na druhom až do roku 2006 vlaky North London Line. Medzi všetkými nastúpišťami je umožnený bezbariérový prístup - stanica je teda plne bezbariérová.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Výstavba stanice bola sponzorovaná Arnoldom F. Hillsom, majiteľom železiarní Thames Ironworks a futbalového klubu, ktorý tu hrával od roku 1897. Dohoda hovorila o zoštvorkoľajnení trate spoločnosti London, Tilbury & Southend Railway a vybudovaní stanice, ostrovných nástupišť a mostných konštrukcií ponad Manor Road. Spomínaný klub sa v roku 1900 stal známym West Ham United FC, ale stanica nevyvolávala žiadne prepravné vzťahy a tak sa klub v roku 1904 presťahoval do hustejšie obývanej časti Upton Park, kde sídli dodnes.

Stanicu otvorili pod súčasným názvom v roku 1901, ale v rokoch 19241969 niesla názov West Ham (Manor Road). V roku 1902 ju začala obsluhovať District Line a v roku 1936 sa k nej pridala Hammersmith & City Line (vtedy ešte Metropolitan Line). North London Line tu začala premávať v roku 1979 ako súčasť miestneho rozvojového programu. V roku 1999 bola stanica zväčšená a kompletne modernizovaná ako súčasť programu Jubilee Line Extention (JLE). Vtedy stanicu začala obsluhovať Jubilee Line ako aj spoločnosť c2c. 9. decembra 2006 bola premávka North London Line v úseku Stratford - North Woolwich, ktorý obsahoval aj stanicu West Ham, zrušená.

15. marca 1976 sa zranilo deväť ľudí pri bombovom útoku člena Írskej republikánskej armády (IRA). Strojvodca súpravy bol pri pokuse o chytenie unikajúceho útočníka zastrelený.

Linky[upraviť | upraviť zdroj]

Budúcnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Plánované predĺženie DLR zo stanice Canning Town do Stratford International cez West Ham sa bude konať v miestach zrušenej tarte North London Line. Stanica sa takisto v blízkej budúcnosti dočká aj rekonštrukčných prác, aby bola schopná zvládnuť zvýšený nápor cestujúcich počas Letných olympijských hier 2012. Stanica má byť predĺžená, aby ponúkla priamy prístup ku neďalekému pešiemu a cyklistickému chodníku Greenway, ktorý priamo prepojí stanicu s olympijským parkom.

Londýnska vývojová agentúra vlastní pozemky na západ od stanice a bola by rada keby sa West Ham United FC na ne premiestnil, čím by začal rozvoj tejto oblasti. Priamy prístup zo stanice by sa ľahko vyriešil predĺžením mostu pre peších ponad Jubilee Line a stanica s 8 nástupíšťami by s prehľadom zvládala nápor fanúšikov. Predseda klubu dúfa, že sa štadión podarí postaviť do roku 2011, teda rok pred Letnými olympijskými hrami 2012.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]