Whistler (Britská Kolumbia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Whistler
Whistler
Krajina Kanada Kanada
Provincia Britská Kolumbia
Okres Squamish-Lillooet
Súradnice 50°7′15.00″S 122°57′16.00″Z / 50,1208333°S 122,9544444°Z / 50.1208333; -122.9544444
Najvyšší bod
 - výška 670 m m n. m.
Rozloha 161,72 km² (16 172 ha)
Obyvateľstvo 9 248 (2006)
Hustota 57 obyv./km²
Vznik 1975 (osídlený 1914)
Starosta Ken Melamed
Časové pásmo PST (UTC-8)
 - letný čas PDT (UTC-7)
PSČ V0N, 1B4
Telefónna predvoľba (+1) (604)
Poloha mesta Whistler
Poloha mesta Whistler
Wikimedia Commons: Whistler
Webová stránka: http://www.whistler.ca

Whistler je mesto a súčasť lyžiarskeho strediska Whistler Blackcomb v kanadskej provincii Britská Kolumbia. Má 9 248 obyvateľov. Mesto a lyžiarske stredisko navštívi ročne 2 milióny návštevníkov. Whistler sa nachádza pri diaľnici Highway 99, približne 44 kilometrov na sever od mesta Squamish.

Mesto Whistler vyhralo niekoľko designérskych ocenení za svoju architektúru a bolo označené viacerými lyžiarskymi časopismi ako jedna z najlepších oblastí pre lyžovačku v Severnej Amerike za posledných 15 rokov.

Dejiny mesta[upraviť | upraviť zdroj]

Pohľad na Whistler z hory Whistler Mountain

Údolie Whistler Valley bolo tradičnou obchodnou cestou Indiánov z kmeňa Squamish už dávno pred príchodom Európanov. Prvý prieskum, ktorý uskutočnila britská Royal Navy sa datuje do obdobia 60. rokov 19. storočia. Pomenovali túto oblasť ako London Mountain, no neoficiálne sa začala nazývať Whistler, kvôli hvízdaniu miestneho druhu svišťa. Koncom 19. storočia bola skrz údolie presekaná cesta, ktorá spojila Lillooet skrz Pemberton s fjordom Burrard Inlet skrz priesmyk zo Squamishu ku rieke Seymour. Cesta bola dokončená v roku 1877, no kvôli jej náročnému terénu bola len raz využitá pre účel, pre ktorý bola postavená – ako cesta pre hnanie dobytka. Okolie Whistleru začalo priťahovať lovcov kožušín a prospektorov (ako napríklad Johna Millara a Henryho Horstmana), ktorí na počiatku 20. storočia v oblasti založili malé tábory. S príchodom Myrtle a Alexa Philipovcov, ktorí v roku 1914 kúpili 4 hektáre pôdy pri jazere Alta Lake a postavili chatu Rainbow Lodge, sa oblasť v okolí Whistleru stala známejšou. Philipovci sa presťahovali z amerického štátu Maine do Vancouveru v roku 1910 a počuli zvesti o prírodnej kráse tejto oblasti od Johna Millara. Po prieskumnej ceste sa sem rozhodli presťahovať.

Zamrznuté jazero Green Lake pri meste Whistler

Dokončenie výstavby železnice Pacific Great Eastern Railway (ako sa pred rokom 1972 nazývala BC Rail) v tom istom roku skrátilo cestovnú dobu z vtedajších troch dní a ponúklo jednoduchší prístup do oblasti z Vancouveru. Rainbow Lodge získala reputáciu najpopulárnejšej dovolenkovej destinácie na západ od Skalnatých vrchov. Chata slúžila hlavne v lete, kedy člnkovanie, rybolov a turistika patrili medzi najčastejšie dovolenkové aktivity. Čoskoro boli postavené ďalšie chaty a to nielen pri jazere Alta Lake, ale aj pri ďalších jazerách v údolí. Turistika nebola jedinou činnosťou, ktorá zaznamenala prudký rozvoj, v údolí sa tiež výrazne zvýšila ťažba dreva a počas prvej polovice 20. storočia bola väčšina nižších svahov okolitých hôr bez pôvodného lesného porastu. V hornej časti údolia, na okolí jazera Green Lake boli štyri píly. Prebiehali tu aj pokusy o hľadanie zlata a chytanie zvierat do pascí, no z týchto aktivít nevyplynul žiaden veľký zisk.

Až do konca 60. rokov bola táto tichá oblasť bez základnej infraštruktúry, nebola tu žiadna kanalizácia, voda, či elektrina a žiadna cesta zo Squamishu, či Vancouveru. V roku 1962 preskúmali túto oblasť štyria obchodníci z Vancouveru, ktorí mali záujem o vybudovanie lyžiarskeho strediska a športovísk pre zimnú olympiádu v roku 1968. Bola založená spoločnosť Garibaldi Lift Company, ktorej akcie sa predali na burze a v roku 1966 sa lyžiarske stredisko na Whistler Mountain otvorilo verejnosti.

Panoráma lyžiarskeho strediska Whistler Blackcomb
Panoráma lyžiarskeho strediska Whistler Blackcomb

Príprava na Olympijské hry v roku 2010[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto sa spolupodieľalo na príprave športovísk pre zimné olympijské a paraolympijské hry, ktoré sa konali v roku 2010 vo Vancouveri a vo Whistleri. Whistler hostil súťaže v alpskom rýchlostnom a technickom lyžovaní a v zjazdoch v neďalekom údolí Callaghan Valley a všetky paraolympijské súťaže, s výnimkou otváracieho ceremoniálu, hokeja na saniach a hraniu curlingu v kolieskovom kresle. Olympijská a paraolympijská dedina vo Whistleri sa nachádza v údolí Cheakamus Valley, vzdialenom 20 minút od všetkých športovísk vo Whistleri. Hostila vyše 2 400 atlétov, trénerov a zamestnancov olympijského výboru. Po skončení olympijských hier bude prerobená na novú obytnú štvrť.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

  • Kódové označenie Windows XP bolo Whistler, bolo pomenované podľa názvu mesta
  • Kódové označenie Windows Vista bolo Longhorn, je to meno baru na úpätí hory Whistler Mountain

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]