Wien Südbahnhof

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Wien Südbahnhof

Wien Südbahnhof (doslova "Viedeň Južná stanica") bola do 12. decembra 2009 najväčšia železničná stanica vo Viedni a najväčšia koncová železničná stanica v Rakúsku. Ležala na juhovýchode mesta - v mestskej časti Favoriten.

Prijímacia budova s nástupišťami mala tvar písmena V so špicom smerujúcim na sever, a to vďaka skutočnosti, že v nej bola ukončená Südbahn (Južná železnica) smerujúca z miest Wiener Neustadt, Villach, Klagenfurt a Graz, a Ostbahn (Východná železnica) smerujúca do miest Bruck an der Leitha, Neusiedl am See, Bratislava a Győr. Na Ostbahn je na okraji mesta pripojená aj Nordbahn (Severná trať) smerujúca do Břeclavi, s prípojnou traťou do Marcheggu a Bratislavy.

Budova bola zavretá v roku 2009 a následne zbúraná. Nahradená bola jednak dočasnou stanicou pod názvom "Wien Südbahnhof (Ostbahn)" a jednak zastávkou rýchlodráhy pod názvom "Wien Südbahnhof (S-Bahn)". V decembri 2012 neďaleko bývalej budovy Wien Südbahnhof pre verejnosť otvorili novú stanicu pod názvom Wien Hauptbahnhof, ktorá bola úplne dokončená v októbri 2015.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]