WikiSkriptá

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
WikiSkriptá

WikiSkriptá
URLhttp://www.wikiskripta.eu
KomerčnáCC-BY 4.0
Typ stránkyonline skriptá
RegistráciaVoliteľná
VlastníkVzdelávacia sieť lekárskych fakúlt MEFANET
Spustenie28.4.2008
Náhľad stránky
Screenshot hlavnej strany WikiSkrípt Screenshot hlavnej strany WikiSkrípt

WikiSkriptá sú projektom pre kooperatívnu tvorbu a ukladanie medicínskych vyučovacích materiálov. Vznikli v roku 2008 na pôde 1. lekárskej fakulty Karlovej univerzity a po roku skúšobného procesu sa WikiSkriptá stali v novembri 2009 oficiálnym projektom siete lekárskych fakúlt MEFANET. Sú preto otvorené všetkým lekárskym fakultám v Česku a na Slovensku.[1] Ide o projekt založený na technológii wiki.

WikiSkriptá fungujú na princípe využitia technológie MediaWiki pre tvorbu a ukladanie vyučovacích materiálov. Prispievatelia WikiSkrípt sú študenti i učitelia. Učitelia majú nezastupiteľnú úlohu pri overovaní kvality materiálov. Prínosom WikiSkrípt je zjednodušenie tvorby učebných materiálov, možnosť využitia poznatkov a spolupráce viacerých ľudí a jednoduchá aktualizácia. Ako naznačuje názov, cieľom projektu je pomocou krátkych článkov vytvárať text vhodný pre vyučovanie študentov medicíny.[2][3]

Rozdiely medzi WikiSkriptami a Wikipédiou[upraviť | upraviť zdroj]

Obrázok upozorňujúci, že WikiSkriptá nie sú Wikipédia

Hlavným účelom WikiSkrípt je zjednodušenie prípravy učebných materiálov, ich úpravy a aktualizácie. Články nemusia odpovedať nárokom kladeným na encyklopedické dielo; skôr sa podobajú kapitolám v učebniciach.[2][3]

Pretože vyučovanie musí sledovať najnovšie vedecké poznatky, treba používať i údaje z výskumu (tzn. neplatí absolútny zákaz použitia primárnych zdrojov). Samozrejme musí byť zachovaný kritický prístup k ich uvedeniu, údaje by mali byť overiteľné a mal by byť citovaný ich zdroj. Adekvátnosť primárnych údajov by mal vždy posúdiť odborník s dostatočnou erudíciou v odbore.[4] Pri zachovaní podobných princípov sa v odôvodnených prípadoch môžu vo WikiSkriptách objaviť i expertné názory na určitú otázku.

Komunita[upraviť | upraviť zdroj]

Komunita, ktorá tvorí WikiSkriptá, je menšia než počet aktívnych prispievateľov slovenskej či českej Wikipédie, ale vzhľadom na úzke tématické zameranie projektu a zapojeniu všetkých lekárskych fakúlt je rozšírenie komunity veľmi povzbudivé. Pri opravovaní nepresností a prípadných chýb zanesených do WikiSkrípt sa preto nepočíta len s mechanizmami založenými na veľkom počte členov komunity,[2] ale i s mechanizmom overovania článkov učiteľom.

Anglická verzia – WikiLectures[upraviť | upraviť zdroj]

Tento projekt je prevádzkovaný aj v anglickej jazykovej verzii ako www.WikiLectures.eu. WikiLectures beží s rovnakým cieľom a princípy ako WikiSkriptá a sú určené pre študentov medicíny po celom svete. V súčasnosti tvorí hlavnú časť redakcie zahraniční študenti, ktorí študujú na lekárskych fakultách na Slovensku a v Česku, v spolupráci so svojimi pedagógmi.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ŠÍPEK, Antonín. WikiSkripta – Věčná skripta pro mediky [online]. Gate2Biotech, 2009-12-30, [cit. 2010-05-25]. Dostupné online. (po česky)
  2. a b c VRTIŠKA, Ondřej. Skripta už nejsou in, medici mají internetová WikiSkripta [online]. Týden.cz. Dostupné online. (po česky)
  3. a b Wikiskripta a Mefanet pomáhají medikům [online]. Topzine.cz. Dostupné online. (po česky)
  4. SPEVÁKOVÁ, Šárka. Textilie proti zemětřesení – Wikiskripta – Vakcína do nosu – Danube House [online]. Česká televize. Dostupné online. (po česky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému WikiSkriptá

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku WikiSkripta na českej Wikipédii.