Wikiknihy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Wikiknihy

Logo slovenských Wikikníh
URLsk.wikibooks.org
KomerčnáNie
Typ stránkyWiki s učebnicami
RegistráciaVoliteľná
VlastníkWikimedia Foundation
TvorcaUžívateľ Karl Wick
komunita Wikimedie
Spustenie10. júla 2003
RatingAlexa rank: 2082 (jún 2019)[1]
Náhľad stránky
Úvodná stránka s rázcestím k hlavným jazykovým verziám Úvodná stránka s rázcestím k hlavným jazykovým verziám

Wikiknihy (angl. Wikibooks) sú sesterský projekt Wikipédie, ktorý obsahuje voľne šíriteľné učebnice všetkých druhov, manuály a náučné texty. Projekt bol založený 10. júla 2003 a je spravovaný Wikimedia Foundation.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Vývoj ôsmich najväčších Wikikníh

Doména wikibooks.org bola zaregistrovaná 19. júla 2003.[2] Spustená bola na poskytovanie a vytváranie slobodných učebníc predmetov ako organická chémia a fyzika. Dva veľké subprojekty, Wikijunior a Wikiverzita, boli vytvorené v rámci Wikikníh predtým, ako boli zmenené pravidlá, aby budúce projekty inkubátorového typu začínali podľa nových projektových pravidiel Wikimedie Foundation.

V auguste 2006 sa Wikiverzita stala samostatným projektom Wikimedie Foundation.

Od roku 2008 sú Wikiknihy súčasťou akademického vyhľadávacieho nástroja BASE.[3]

V júni 2016 Compete.com odhadlo, že Wikiknihy majú 1 478 812 unikátnych návštevníkov.[4]

Wikijunior[upraviť | upraviť zdroj]

Wikijunior je subprojekt Wikikníh, ktorý sa špecializuje na knihy pre deti. Projekt pozostáva z magazínu a webu a momentálne je vyvíjaný v angličtine, dánčine, fínčine, francúzštine, nemčine, taliančine, japončine, španielčine a arabčine. Je sponzorovaný Beck Foundation.

Knižný obsah[upraviť | upraviť zdroj]

Zatiaľčo niektoré knihy sú pôvodné, niektoré začali ako texty skopírované z iných zdrojov slobodného obsahu na internete. Všetok obsah stránky je poskytovaný pod licenciou Creative Commons Attribution-Share Alike (alebo kompatibilnou licenciou). To znamená, že tak ako pri svojom sesterskom projekte, Wikipédii, zatiaľ čo príspevky zostávajú v autorstve ich autorov, licencia zabezpečuje, že obsah môže byť slobodne distribuovaný a použitý.

Wikiknihy sa odlišujú od Wikizdrojov tým, že zatiaľ čo Wikizdroje zbierajú presné kópie a originálne preklady existujúich slobodných diel, ako napríklad originálne texty shakespearových hier, Wikiknihy sa zameriavajú na originálne diela, značne odlíšené verzie existujúcich diel alebo anotácií orgininálnych prác.

Projekt sa blíži k kompletizácii učebníc v množstve predmetov, čo by podľa nádejí zakladateľov malo byť nasledované mainstreamovou adopciou a používaním učebníc vyvíjaných a sídliacich na Wikiknihách.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Wikibooks Competitive Analysis, Marketing Mix and Traffic - Alexa [online]. www.alexa.com, [cit. 2019-06-27]. Dostupné online. Archivované 2009-05-20 z originálu.
  2. Wikibooks.org WHOIS, DNS, & Domain Info - DomainTools [online]. DomainTools, LLC, [cit. 2019-06-27]. Dostupné online.
  3. Wikibooks: Viquillibres: Portada. [s.l.] : [s.n.]. Dostupné online.
  4. Site Profile for wikibooks.org [online]. [Cit. 2019-06-27]. Dostupné online. Archivované 2010-06-08 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Wikiknihy

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Wikibooks na anglickej Wikipédii.