Wikipédia:Ako hlásiť chyby

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Wikipédia je vo svojej podstate živý a neustále sa meniaci organizmus. Môže sa preto stať, že sa objavia rôzne chyby v zobrazovaní stránok.

Zobrazovanie jednotlivých vecí vo Wikipédii závisí na troch faktoroch:

  1. na kóde, ktorý vo Wikipédii vytvoria jej používatelia
  2. na vlastnostiach softvéru MediaWiki, na ktorom Wikipédia beží
  3. na nastaveniach a podmienkach u používateľa

Ak objavíte nejakú chybu v zobrazovaní, skúste si najprv aktualizovať cache svojho prehliadača (prípadne ju podľa uvedeného návodu celú vymazať) a nahrať príslušnú stránku znovu. Ak chyba v zobrazovaní stále pretrváva, nahláste ju v technickej Kaviarni.

Aby vaše hlásenie bolo užitočné a dalo sa s ním ďalej pracovať, musíte poskytnúť maximum informácií a byť maximálne konkrétni. Nestačí teda napísať len „Stránka Kýblik je rozbitá.“ alebo „Nefunguje mi šablóna Infobox - trpaslík.“ Také hlásenia sú spravidla nanič a nepomôžu ani vám, ani tým, ktorí sú schopní chybu lokalizovať a opraviť. Pokúste sa teda zistiť maximum z nižšie uvedených informácií a priložte ich k hláseniu. Ak niečo z toho neviete zistiť, nezúfajte si a chybu proste nahláste bez danej informácie – niekto vám neskôr zrejme poradí, kde ju môžete zistiť.

Ako teda ideálne hlásiť chybu? Nasleduje výpočet informácií, ktoré by ste mali ak sa dá vždy priložiť k danému hláseniu:

Čo nefunguje a ako by to malo fungovať správne?
príklad: Vyplnil som v šablóne "Infobox - trpaslík" stĺpec "obrázok" s hodnotou "[[Súbor:Kýblik.jpg]]", takže by sa ten obrázok mal objaviť, ale namiesto toho je tam červený odkaz "Súbor:Kýblik.jpg".
príklad: Vložil som do stránky "Kýblik" šablónu "Infobox - trpaslík", ale nikde ju tam nevidno, pritom by mala byť na začiatku napravo.
príklad: Šablóna "Infobox - trpaslík" mala vždy jednoduchý rámček, ale teraz má dvojitý.
Aké je vaše prostredie?
  • Váš operačný systém vrátane verzie (čím podrobnejšie, tým lepšie; termín „posledná verzia“ užitočný nie je)
  • Váš webový prehliadač vrátane verzie (čím podrobnejšie, tým lepšie; termín „posledná verzia“ užitočný nie je).
    Verziu prehliadača spravidla zistíte v menu Pomoc > O aplikácii alebo podobne.
    • Prípadné doplnky (alebo rozšírenia či extenzie), ktoré majú vplyv na obsah stránok (napr. AdBlock, FlashBlock a pod.) Ak neviete, o čo ide, tento bod ignorujte, pretože asi žiadne nainštalované nemáte.
      Nainštalované doplnky zistíte vo Firefoxe spravidla v menu Nástroje > Správca doplnkov.
  • Aké máte rozlíšenie monitoru.
  • Ktorý vzhľad (skin) používate.
    Zistíte to na stránke Nastavenia v sekcii Vzhľad.
  • Ktoré špeciálne nástroje máte zapnuté.
    Zistíte to na stránke Nastavenia v sekcii Nástroje.
príklad: Používam Windows XP, servis pack 3, všetky aktualizácie k dnešku, Firefox 8.0 s AdBlockom, rozlíšenie 1024×768, vzhľad Vector a mám zapnutý špeciálny nástroj na zobrazovanie referencií v troch stĺpcoch.
Ako ste na chybu prišli?
príklad: Otvoril som si stránku "Kýblik" a vyzerá inak než pred týždňom.
príklad: Upravoval som šablónu "Infobox - trpaslík" (odkaz na diff), ale asi sa mi to nepodarilo.
Objavuje sa rovnaká či podobná chyba ešte niekde inde?
príklad: Šablóna "Infobox - trpaslík" vložená na stránke "Kýblik" sa zobrazuje chybne, ale na všetkých ostatných stránkach trpaslíkov je v poriadku.

Ak je to vhodné, priložte aj snímku obrazovky – obrázok často vypovie viac, než slovný opis.

Pamätajte, že čím podrobnejšie objavené chyby popíšete, tým viac urýchlite ich prípadnú nápravu.

Buďte tiež pripravení, že vás môžu požiadať o ďalšie informácie alebo spoluprácu. Nevnímajte však takéto žiadosti ako zbytočné otravovanie („Nech si to vyriešia sami, ak tomu rozumejú, a ďalej ma s tým neotravujú.“), pretože nie vždy je chyba viditeľná u všetkých, prípadne treba na jej lokalizáciu ďalšie podrobností. Napokon, je predsa vašim cieľom, ako aj tých, ktorí chyby budú opravovať, aby boli opravené čo najrýchlejšie.