Wikipédia:Anotovaný článok (Osobnosť)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Začiatok článku o osobnosti by mal obsahovať Biografickú šablónu
Podrobnosti ako vyplniť Biografickú šablónu nájdete tu
Leonardo da Vinci
taliansky renesančný architekt, hudobník, vynálezca, staviteľ, sochár a maliar
taliansky renesančný architekt, hudobník, vynálezca, staviteľ, sochár a maliar
Narodenie15. apríl, 1452
Anchiano pri meste Vinci, Taliansko
Úmrtie2. máj, 1519
Cloux, Francúzsko
Za Biografickou šablónou nasleduje meno so základnými údajmi
o mieste a čase narodenia resp. úmrtia.
Podrobnosti ako ich vyplniť nájdete tu

Leonardo da Vinci (* 15. apríl 1452, Anchiano pri meste Vinci – † 2. máj 1519, Cloux)[1] bol taliansky renesančný architekt, hudobník, vynálezca, staviteľ, sochár a maliar. Bol opísaný ako archetyp "renesančného človeka" a ako univerzálny génius. Leonardo je slávny pre svoje majstrovské obrazy ako Posledná večera a Mona Líza. Tiež je známy ako tvorca mnohých vynálezov, ktoré predvídali modernú technológiu, ale ktoré boli len výnimočne skonštruované počas jeho života. Navyše pomohol rozvinúť anatómiu, astronómiu a stavebníctvo.

Jeho život bol prvýkrát opísaný v biografii Giorgia Vasariho Vite (Životy).

Leonardo sa narodil v dedinke Anchiano, blízko mesta Vinci v Taliansku. Bol nemanželské dieťa. Jeho otec, Piero da Vinci, bol mladý právnik a jeho matka, Caterina, bola pravdepodobne sedliackym dievčaťom, podľa [2] sa predpokladá, podložené chabými dôkazmi, že bola otrokyňou zo Stredného Východu, ktorú vlastnil Piero.

Keďže sa narodil pred zavedením modernej konvencie o menách v Európe, jeho celé meno bolo "Leonardo di ser Piero da Vinci", ktoré znamenalo "Leonardo, syn pána Piera z Vinci". Leonardo sám jednoducho podpisoval svoje práce "Leonardo" alebo "Io, Leonardo" ("Ja, Leonardo"). Mnoho autorít preto spomína jeho práce ako "od Leonarda", a nie "od da Vinciho". Meno svojho otca nepoužíval pravdepodobne kvôli svojmu nelegitímnemu postaveniu.

Leonardo vyrastal so svojim otcom vo Florencii. Celý svoj život bol vegetarián. Okolo roku 1466 sa stal učňom maliara Andreu del Verrocchio. Neskôr sa stal nezávislým maliarom vo Florencii. ...