Wikipédia:Kaviareň/Novinky/Archív 2006

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Archív tém pre stôl „Novinky“ z roku 2006

logo bratislavy[upraviť | upraviť zdroj]

Tak nam ho z commons zmazu... Pozri sem nenajde sa dobrovolnik co to hodi k nam na lokal s oznacenim fair use alebo cimsi podobnym? Liso@diskprís 12:07, 15 december 2005 (UTC)

Keďže máme rovnakú politiku ako commons: tak nie. helix84 13:04, 15 december 2005 (UTC)
Pozri aj Diskusia_s_redaktorom:Jankaka helix84 17:26, 15 december 2005 (UTC)
Ozaj a bez toho aby som sa chcel sporit s Tebou - kto rozhodol o tom aku mame politiku? en.wiki napr. nema rovnaku politiku ako commons.wiki :) Liso@diskprís 16:22, 28 marec 2006 (UTC)
Rozhodli sme to s Helixom. Pripomienkovacia/odvolacia lehota vyprsala, takze mas smolu :-)))). --Maros 17:08, 28 marec 2006 (UTC)
Rozhodli tí, ktorí sa snažia upratať ten bordel. Wikipédia:Krčma/Wikipolitika#Poriadok_v_obrazkoch helix84 17:26, 28 marec 2006 (UTC)
Netvrdim ze viem ci logo Bratislavy moze alebo nemoze byt pouzite wikipediou, ale myslim si ze je minimalne zle oznacene: ved to nie je erb ale logo! Preco je oznacene {{SlovakCityCOA}}. Vztahuje sa uvedeny zakon aj na logo mesta? --192.108.125.11 16:29, 28 marec 2006 (UTC)

§ 1b Symboly obce

(1) Obec má právo na vlastné symboly. Obec, ktorá má vlastné symboly, je povinná ich používať pri výkone samosprávy. Symboly obce sú erb obce, vlajka obce, pečať obce, prípadne aj znelka obce. Právnické osoby zriadené alebo založené obcou, iné právnické osoby a fyzické osoby môžu používať symboly obce len so súhlasom obce.

Podla odkazovaneho zakona logo sem nespada takze si myslim, ze sablona {{SlovakCityCOA}} je prilepena nespravne. Chcelo by to vsak vyjasnit ci dotycne logo je pouzitelne vo wikipedii. --192.108.125.11 16:40, 28 marec 2006 (UTC)

Zdá sa, že máš pravdu. Tag som pravdepodobne pridával ja. Logo nepatrí medzi symboly definované v tomto zákone. Treba však pohľadať, čo zákon hovorí o logách. Skús obchodné značky. Neviem o našom práve, ale v USA sú nejako chránené (Wikipedia:Logos). en: ich používa len ako fair use. helix84 17:26, 28 marec 2006 (UTC)

Digitálny obsah / dotácia Ministerstva dopravy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdravím wikipediáni, neviem, ktorý je ambasádor slovenskej wiki. Chcel by som sa vás spýtať na váš názor ohľadne podpory projektu zo strany ministerstva dopravy sr. Moze wikipedia prijimat granty z verejnych prostriedkov? Zaujimalo by to sk:wikipedianov? alebo je to uplne proti filozofii wikipedie? --6kustek 22:17, 30 január 2006 (UTC)Martin Kuštek

Slovenská Wikipédia je zatiaľ len združením dobrovoľných redaktorov, ktorých nezastrešuje žiadna oficiálna inštitúcia. V štádiu návrhu je vytvorenie "Nadácie Wikimédia", neziskovej organizácie, ktorá by sa mohla uchádzať aj o nejaké vládne granty. Je to však ešte len na začiatku. Adrian@diskprís 05:31, 31 január 2006 (UTC)
Wikiprojekty zastrešuje v USA Wikimedia Foundation, táto prijíma dary (neviem, či Vám to vyhovuje v takejto forme). Viac na Wikimedia_potrebuje_Vašu_pomoc. Zatiaľ je toto jediná možnosť, ako finančne pomôcť, kým nezaložíme podobnú organizáciu na Slovensku. V prípade záujmu z Vašej strany by to jej vznik určite urýchlilo. helix84 06:15, 31 január 2006 (UTC)

Báthorička je rekordérka v GWR![upraviť | upraviť zdroj]

--212.5.201.43 10:09, 23 február 2006 (UTC)Moc sa o tom sice nehovori, ale Alžbeta B. je uvedená aj vo svetovej publikácii GUINNESS WORLD RECORDS 2006 (str. 133) ako najmasovejšia vrahyňa v dejinách (na svojom konte má údajne 600 dievčat). Bol som z toho dosť prekvapený, keď som zistil, že ona a moja maličkosť sú jediní dvaja Slováci uvedení v tejto publikácii. Milan Roskopf, alias Chlap s tromi guľami (V publikácii GWR 2006 som uvedený na strane 176)

:) Aj ked to mozno vyzera, ze sa posmievam, paci sa mi tento sposob snahy o spropagovanie sameho seba. :) Ja si myslim, ze niekto so zaujmom o silove sporty by clanok mohol vytvorit... A osobne som nie proti, skor by som to privital, ak nejaky ten clanok o sebe, ktory bude objektivny napises aj sam :) Pripadne aj o nejakych dalsich kolegoch! Aj nejaka fotka co by mohla byt free pouzitelna by tiez bodla! :) Liso@diskprís 16:29, 28 marec 2006 (UTC)

Z archívov - práca na želanie[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2005 vytvorili alebo doplnili redaktori Wikipédie na žiadosť čitateľov nasledovné články:
Zoznam potravinových aditív ~ Internet Relay Chat ~ pedagogika ~ špeciálna teória relativity ~ všeobecná teória relativity. ~ hebrejčina ~ Južný ľadový oceán ~ Rossovo more ~ Rossova ľadová bariéra ~ lingvistika ~ staroslovenčina ~ oxid uhoľnatý ~ Európska únia ~ matematická indukcia

V roku 2006 vytvorili alebo doplnili redaktori Wikipédie na žiadosť čitateľov nasledovné články:
náboženstvo Slovanov ~ Gilbert Keith Chesterton ~ paličkovaná čipka ~ slobodomurári ~ outsourcing ~ Lekno biele ~ nacizmus

--AtonX 14:30, 28 marec 2006 (UTC)

Wikisource[upraviť | upraviť zdroj]

Sláva! Od včera (29.3.2006) máme vlastnú sk-subdoménu pre wikisource na adrese sk.wikisource.org. Znamená to, že môžeme priamo vytvárať wikilinky na sesterský projekt pomocou predpony s: (napríklad s:Janko Kráľ). Väčšina článkov z en:Wikisource bola presunutá automaticky, ostatné treba doladiť ručne. --AtonX 11:17, 30 marec 2006 (UTC)

Nedá sa vytvoriť šablóna helix84 11:24, 30 marec 2006 (UTC)

Super, ale zatiaľ je tam jediný článok, bolo by treba presunúť tam slovenské články. --Wizzard 11:40, 30 marec 2006 (UTC)

Nový projekt CS-SK[upraviť | upraviť zdroj]

Založil jsem nový projekt, jehož účelem je prohloubení spolupráce mezi cs. a sk. wikipedií. Jsme obě wiki malé s nedostatkem lidí, takže obě můžeme hodně získat. Cinik 20:24, 17 apríl 2006 (UTC)

Portál: Vedy o Zemi[upraviť | upraviť zdroj]

Čaute všetci, už dlhšie rozmýšľam nad tým, že by som spravil nový portál: Vedy o Zemi (príp. Geovedy), ktorý by zastrešoval geológiu, geofyziku, tektoniku, meteorológiu, pedológiu, oceánológiu, atď..., proste všetko čo sa týka Zeme, jej stavby, vývoja a procesov ktoré na nej bežia. Ale mám obavy, že by som to nedokázal naprojektovať sám s mojimi vedomosťami (hlavne technickými) a taktiež jeho neskoršiu údržbu a správu.

Ak by mal niekto chvíľu čas, tak by mi mohol skúsiť do mojej diskusie (príp. aj sem) napísať, či má takýto portál vlastne zmysel (aj keď moj skromný názor je že má).--peko 07:00, 24 august 2006 (UTC)

Ja by som bol za, kľudne by som ten portál nazval Geológia, pretože táto veda vlastne zastrešuje aj ostatné spomenuté vedy. Samotné vytvorenie portálu je otázkou niekoľkých minút, potom vytvorenie základných šablón je na niekoľko hodín a najnáročnejšie je podľa mňa pravidelne dodávať napríklad obrázky a odporúčané články, pretože tu sa predpokladá dostatok kvalitných geologických článkov. --Wizzard 07:25, 24 august 2006 (UTC)
  • Ani nie, pretože práve vyššie spomínané (meteorológia, oceánológia, fyzická geografia, paleontológia, atď.) nemajú s klasickou geológiou (t.j. stavba Zeme a jej vývoj) nič, resp. málo spoločné, tak preto skôr Vedy o Zemi (angl. Earth sciences - ak má niekto lepší preklad nech povie), je to širší pojem, aj na škole boli také tendencie (a ešte stále sú) prejsť z označenia geológia na Vedy o Zemi a geológiu nechať ako jednu z "podvied". Články pomaly tvorím, momentálne sa bavkám so sopkami, aj keď mi už trochu lezú na nervy (a hlavne, až na pár výnimiek tam nie je dokopy o čom písať, všade je väčšinou len infobox a krátke info o lokalite, vývoji, príp erupciách). Ale je pravda, že okrem sopky asi poriadny článok nemáme (možno z paleontológie, ale tú moc nesledujem). Takže skôr, keď by sa ten portál vytvoril, tak by zatiaľ nešiel na hlavnú stránku, pokiaľ by nemal nejaký kvalitnejší obsah.

--peko 07:52, 24 august 2006 (UTC)

    • Bude sa mať o ten portál kto starať (trvalo)? Dubaj 09:00, 24 august 2006 (UTC)

Ja myslím že bude. Tak som zatiaľ vytvoril nejaký základ, čo myslíš, Peko, môže to byť takto ako ostatné portály alebo by si to chcel rozdeliť na viac častí? --Wizzard 15:06, 27 august 2006 (UTC)

  • no pozerám, že veci nabrali rýchly spád 24. 8. som sa o tom zmienil a 27. som už správca portálu :-))). Forma môže byť, dík.--peko 15:29, 27 august 2006 (UTC)


Vedeli ste, že[upraviť | upraviť zdroj]

Ahojte vedel by som jednu novinku ktora by sa mhlo dat na hlavnú stranku do toho ramceka kde je napisane "Vedeli ste, že". Chcel by som sa opytat ze koho by som sa mal spytat ze ci by sa to tam mohlo dat.--Divadino 16:10, 26 september 2006 (UTC)

  • Vhodnejšie by bolo rovno napísať čo tam chceš pridať :) A ešte vhodnejšie by bolo napísať to na správne miesto, teda sem: Wikipédia:Zaujímavosti/Návrhy. A len tak medzi nami, pridať to tam môžeš aj ty, len nevieš ako :) A asi je to tak správne... najprv zadať návrh a až keď sa komunita rozhodne, tak sa to tam pridá... nie len tak každý sám od seba :) --Abdull 16:38, 26 september 2006 (UTC)
    • Ok. Takze k veci. Ta novinka je ze sa Star Trek vysiela uz 40 rokov.--Divadino 16:44, 26 september 2006 (UTC)

CommonsHelper[upraviť | upraviť zdroj]

Preložil som rozhranie a Pomocníka nástroja CommonsHelper do slovenčiny.

Použite ho prosím na presun všetkých svojich slobodne licencovaných obrázkov zo slovenskej Wikipédie na Wikimedia Commons. Prenesené obrázky potom tu označte šablónou {{NowCommons}}. Na zoznam všetkých svojich obrázkov sa dostanete nasledovne: Kliknite sem, do poľa "Redaktor:" vyplňte svoje používateľské meno (pozor na melé a veľké písmená!) a stlačte "Choď". Zobrazí sa zoznam všetkých obrázkov, ktoré ste nahrali. V prípade nejasností ma kontaktujte. Ďakujem. helix84 12:28, 14. október 2006 (UTC)[odpovedať]

Nový autor[upraviť | upraviť zdroj]

Dobry den, prosim Vas - ako postupovat pri vkladani noveho autora? ( Nuoška Andrej: autor niekoľkzch knih ) Dakujem Prave som sa zaregistroval. Peters e-mail: slancik@post.sk

Klikni na Andrej Nuoška a môžeš začať s prispievaním. --Ondrejk 14:36, 30. október 2006 (UTC)[odpovedať]