Wikipédia:Licencia pre vlastné obrázky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Fotografi na filmovom festivale v Cannes, vyfotografoval používateľ Ericd

Táto stránka podrobnejšie rozoberá niektoré licencie, použiteľné pre vlastné obrázky ošetrené autorským právom, resp. fotografie alebo iné multimediálne súbory, ak ich vkladáte na Wikipédiu alebo do spoločnej databázy Commons. Úplný zoznam licencií rozlišovaných na Wikipédii je na Wikipédia:Šablóny licencií.

Public domain
{{PD-self}}
Ak uvoľníte obrázok do public domain, vzdávate sa všetkých svojich autorských práv a ktokoľvek s ním môže nakladať celkom bez obmedzenia (môže z neho tvoriť ľubovoľné odvodené diela a tie prípadne predávať alebo iným spôsobom využívať; nesmie sa iba vydávať za jeho autora).
GNU Free Documentation License (GFDL)
{{GFDL-self}}
GFDL je jedenásť stránková licencia, navrhnutá pôvodne k dokumentácii počítačových programov. Používa sa pre textový obsah Wikipédie a predpokladá sa, že ak ju použijete pri svojom obrázku, bude ho ktokoľvek môcť používať a tvoriť na jeho základe ďalšie diela, ak vás uvedie ako autora a ak svoje prípadné odvodené diela uverejní taktiež pod licenciou GFDL. Nevýhodnou je, že pri použití obrázka vyžaduje uvedenie plného znenia licencie, čo môže byť problematické pri tlači. Preto, ak je to možné, využívajte radšej multilicenciu GFDL a cc-by-sa-2.5 (pozri nižšie)
Tento komiks popisuje, prečo je lepšie multilicencovať vlastné diela.
Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5 (cc-by-sa-2.5)
{{cc-by-sa-2.5}}
Licencia cc-by-sa patrí do súboru licencií Creative Commons, ktoré sú navrhnuté na jednoduché zdieľanie tvorby medzi ľuďmi. Rovnako ako GFDL dovoľuje každému vaše dielo používať za predpokladu, že vás uvedie ako jeho autora a že prípadné odvodené diela tiež uverejní pod rovnakou licenciou. Na rozdiel od GFDL ale disponuje ľahko zrozumiteľným zhrnutím [1], a je teda pochopiteľná aj bez niekoľkých hodín štúdia. Verzia 2.5 označuje revíziu právnickej formulácie licencie, samotná jej podstata je stále rovnaká.
Táto licencia vyžaduje uvedenie autora, nezabudnite teda do popisu uviesť, že vkladáte svoje vlastné dielo (GFDL to vyžaduje tiež, ale pri nej tento údaj uvádza už -self šablóna).
Creative Commons Attribution 2.5 (cc-by-2.5)
{{cc-by-2.5}}
Ďalší variant licencií Creative Commons. Na rozdiel od cc-by-sa si nekladie podmienku použitia rovnakej licencie pre odvodené diela. Požiadavka uvedenia autora zostáva.

Okrem týchto licencií sa často používa aj multilicencia – spojenie licencií GFDL a cc-by-sa-2.5 {{Self GFDL and cc-by-sa-2.5}}. To dovoľuje každému, aby si vybral, pod akou licenciou chce vaše dielo použiť.

Poznámka k licenciám Creative Commons[upraviť | upraviť zdroj]

V „ponuke“ projektu Creative Commons sú aj licencie kombinované s klauzulou NonCommercial a NoDerivs, ktoré zakazujú využívať diela na komerčné účely, prípadne ich ďalej upravovať. Tieto licencie sa z hľadiska Wikipédie považujú za neslobodné, preto vás prosíme, aby ste ich nepoužívali pri dielach, ktoré sem vkladáte.