Wikipédia:Wikiúdaje

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
O článku o Wikiúdajoch pozri Wikiúdaje.
Logo Wikiúdajov

Wikiúdaje je sesterský projekt Wikipédie, ktorý zabezpečuje medzijazykové odkazy (interwiki) a v budúcnosti aj informácie pre infoboxy a dynamické zoznamy.

Spustenie medzijazykových odkazov prostredníctvom Wikiúdajov na slovenskej Wikipédii prebehlo 6. marca 2013. Tak napríklad článku Douglas Adams zodpovedá položka Q42.

Medzijazykové odkazy (fáza 1)[upraviť | upraviť zdroj]

Wikiúdaje, fáza 1: Odkazy sú vedené zo stredového miesta ku všetkým jazykovým verziám Wikipédie
Starý systém: Medzijazykové odkazy medzi všetkými jazykmi

Každá stránka na Wikipédii, ktorá má príslušný údaj na Wikiúdajoch používa tamojšie jazykové odkazy a zobrazuje ich v hlavnom paneli Wikipédie (vo vzhľadoch Monobook a Vektor je tento panel vľavo). Tradičné interwiki v zdrojovom texte stále fungujú - ak sú v texte prítomné, zobrazujú sa namiesto odkazov z Wikiúdajov. Vo väčšine prípadov by sa však nemali pridávať a ak len duplikujú informácie z Wikiúdajov, roboty ich vymazávajú.

Práca s medzijazykovými odkazmi pomocou Wikiúdajov[upraviť | upraviť zdroj]

Nové články[upraviť | upraviť zdroj]

  • O1. Práve som vytvoril článok XSK; viem, že už existuje článok na českej/anglickej/esperantskej Wikipédii o rovnakej téme. Ako mám vytvoriť medzijazykový odkaz?
    1. Choď na Wikiúdaje.
    2. V hlavnom paneli (zvyčajne naľavo) nájdi "Položka podľa názvu".
    3. Klikni na "Vylepšené vyhľadávanie".
    4. Na stránke s výsledkami vyplň jazykový kód Wikipédie (cs pre češtinu, en pre angličtinu, eo pre esperanto...), o ktorej vieš, že je tam daný článok, a názov toho článku. Klikni na Hľadať.
    5. Ak táto položka už existuje, choď na spodok stránky a klikni na "pridať". Otvorí sa formulár, do ktorého zadaj kód jazyka a do vedľajšieho políčka názov článku, ktorý si vytvoril (XSK). Klikni na "uložiť" a je hotovo! O chvíľu bude odkaz na slovenský článok dostupný vo všetkých ďalších jazykoch.
    6. Ak by tam táto položka ešte nebola, vytvor ju. Klikni na "vytvoriť novú položku", vyplň jej názov (XSK) a (nepovinné ale vhodné) popis položky. Potom doplň medzijazykové odkazy podľa vyššie spomenutého postupu.
    7. Ak plánuješ pridávať medzijazykové odkazy často, môžeš si zapnúť nástroj "slurpInterwiki", ktorý je dostupný v tvojich nastaveniach na Wikiúdajoch. Keď máš tento nástroj zapnutý a si na stránke nejakej položky, klikni na odkaz "Importovať interwiki", ktorý je v hlavnom paneli, v novo otvorenom okne vyber jazyk, z ktorého sa naimportujú interwiki a klikni na "Importovať". Hotovo!
    8. V každom prípade, starý spôsob pridávania medzijazykových odkazov (pridanie do zdrojového textu stránky) stále funguje ale budú ho musieť spracovať roboty a predĺži to čas, kým sa prepropaguje do inojazyčných článkov.

Premenovanie článku[upraviť | upraviť zdroj]

Pri premenovaní článku, ktorý je už previazaný cez Wikiúdaje sa odkaz na Wikiúdajoch automaticky zmení - platí to však len ak používateľ, ktorý článok premenoval, má globálny účet. Ak by to z nejakého dôvodu nefungovalo, použite tento postup:

  • O2. Práve som premenoval článok z YSK na ZSK a medzijazykové odkazy zmizli. Čo mám spraviť?
    1. Choď na Wikiúdaje a nájdi položku YSK podľa návodu k O1.
    2. Na stránke položky nájdi slovenský jazykový odkaz, klikni na "upraviť" a zmeň z YSK na ZSK, potom ulož.
    3. Pamätaj, že môže trvať pár minút kým stránka na slovenskej Wikipédii zareaguje na zmenu. Môžeš to urýchliť vymazaním vyrovnávacej pamäte svojho prehliadača.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]