Wikipédia:Wiki miluje pamiatky/2012

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Súťaž Pravidlá EN 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2019 Diskusia


V roku 2012 spustila Wikimedia Slovenská republika testovací ročník Wiki miluje pamiatky. Hlavným partnerom súťaže sa stal Pamiatkový úrad Slovenskej republiky, ktorý poskytol hodnotné publikácie ako ceny pre výhercov a zároveň člena poroty.

Wiki miluje pamiatky na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Vďaka rakúskej pomoci boli na slovenskú Wikipédiu pridané zoznamy kultúrnych pamiatok na Slovensku na základe oficiálnych údajov Pamiatkového úradu SR. Tieto zoznamy zjednodušujú odosielanie fotiek na Commons.

Z víťazných fotografií slovenského kola v 2012 bol vytvorený voľne dostupný kalendár.

Ceny do slovenského kola 2012 venoval Pamiatkový úrad Slovenskej republiky a medzinárodný tím Wiki Loves Monuments.

Viac informácii o cenách pre víťazov medzinárodného kola tu.

V prípade, že ide o zábery galérie, knižnice, archívu alebo múzea, môžu sa účastnici zúčastniť aj súťaže GLAM poriadanej Europeanou. Pre účasť v súťaži stačí fotografie pri nahrávaní zaradiť do príslušnej kategórie (GLAM images from Wiki Loves Monuments 2012) na Commons.

Výsledky 2012[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2012 bolo v slovenskej časti zozbieraných 762 fotiek od 29 autorov. Celosvetovo sa počet fotografií vyšplhal na úctyhodné číslo 361 178. Naša porota v zložení Patrick Guldan, zástupca Pamiatkového úradu, fotograf Jozef Baláž a dvaja Wikipedisti z Rakúska Haeferl a Marco74 vybrala 9 fotografií, ktoré boli poslané do medzinárodného kola. Desiata fotografia nebola vybraná, o desiate miesto sa ich delilo niekoľko. Vybrané boli tieto fotografie (v abecednom poradí):

Víťazné fotografie celosvetového projektu Wiki miluje pamiatky sú zverejnené na Wiki Loves Monuments 2012 winners.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]