Wikiverzita

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Wikiversity)
Wikiverzita

Slovenské logo Wikiverzity
URLwikiversity.org
KomerčnáNie
Typ stránkyVzdelávanie, samoštúdium
RegistráciaVoliteľná
VlastníkWikimedia Foundation
TvorcaKomunita Wikimedie
Spustenie15. august 2006
RatingAlexa rank: 11 294 (júl 2019)[1]
Náhľad stránky
Úvodná stránka s rázcestím k hlavným jazykovým verziám Úvodná stránka s rázcestím k hlavným jazykovým verziám

Wikiverzita (angl. Wikiversity) je projekt Nadácie Wikimedia určený na zhromažďovanie učebných materiálov. Od viac štruktúrovaných projektov, akou je napríklad Wikipédia, sa líši tým, že namiesto formálneho obsahu ponúka sériu návodov alebo kurzov na podporu učenia.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Wikiverzita začala 15. augusta 2006 so svojou prvou jazykovou verziou v angličtine.

Prvotný nápad Wikiverzity sa zrodil v projekte Wikiknihy, kde postupne začala vznikať budúca komunita Wikiverzity. Keď bola tamojšia sekcia Wikiverzity označená na zmazanie, čoskoro prišiel nápad na vytvorenie samostatného projektu Wikimedie so základným cieľom rozšíriť rozsah aktivít v rámci komunity Wikimedie o ďalšie typy učebných zdrojov.

Na vytvorenie nového projektu boli podané dva návrhy. Prvý, podaný v roku 2005, nebol odsúhlasený, no po úprave návrhu a podaní druhej žiadosti bol návrh v roku 2006 odsúhlasený.

Spustenie Wikiverzity bolo oznámené na Wikimanii 2006 ako nápad, ktorý má:

hostiť vzdelávacie komunity, takže ľudia, ktorí sa chcú niečo naučiť, majú miesto, kde môžu prísť a interagovať a vzájomne si pomáhať, ako sa učiť. Budeme tiež hostiť a podporovať výskum, ako môžu byť tieto veci používané efektívnejšie.[2]
– Wikimania 2006

Detaily projektu[upraviť | upraviť zdroj]

Wikiverzita je centrom vytvárania a používania slobodných výučbových materiálov a poskytovania vzdelávacích aktívit.[3][4] Wikiverzita je jednou z mnochých wiki používaných vo vzdelávacích kontextoch ako aj jednou z iniciatív, ktoré vytvárajú slobodné a otvorené učebné zdroje.

Hlavné priority a ciele Wikiverzity sú:

  • vytvárať a hostovať slobodný obsah, mnohojazykové vzdelávacie materiály/zdroje pre všetkých vekové skupinu vo všetkých jazykoch,
  • hostovať vedecké/vzdelávacie projekty a komunity, ktoré podporujú tieto materiály.[5]

Elektronický vzdelávací model Wikiverzity sa zameriava na „vzdelávacie skupiny“ a „učenie sa robením“. Vzdelávacie projekty Wikiverzity zahŕňajú zbierky webových stránok wiki zaoberajúcich sa skúmaním konkrétnej témy.[6] Prispievatelia Wikiverzity sú povzbudzovaní, aby vyjadrili svoje vzdelávacie ciele a komunita Wikiverzity spolupracuje na rozvoji vzdelávacích aktivít a projektov, ktoré budú tieto ciele napĺňať.[7] Elektronické vzdelávacie aktivity Wikiverzity dávajú študentom možnosť budovať vedomosti. Študenti musia mať dobrú znalosť jazyka, aby mohli opraviť svojich spolužiakov. Týmto spôsobom si študenti rozvíjajú svoje reflexné schopnosti. Po druhé, umožňuje to študentom autonómne rozhodovanie o tom, čo písať alebo upravovať, kedy a ako to urobiť. Zároveň podporuje kognitívny vývoj a zapája študentov do spolupráce.

Vzdelávacie zdroje vyvíjajú jednotlivci alebo skupiny buď z vlastnej iniciatívy, alebo ako súčasť vzdelávacieho projektu.[8] Materiály Wikiverzity zahŕňajú učebné pomôcky, plány hodín, učebné osnovy, odkazy na externé zdroje, poznámky ku kurzom, príklady a súbory problémov, počítačové simulácie, zoznamy literatúry a iné, ako ich navrhli účastníci – ale nezahŕňajú finálnu učebnicu. Texty užitočné pre iných sú umiestnené na Wikiknihách pre aktualizáciu a údržbu.[9] Vzdelávacie skupiny so záujmami v každej oblasti vytvárajú sieť materiálov, ktoré tvoria základ diskusií a aktivít na Wikiverzite. Vzdelávacie zdroje môžu využívať pedagógovia mimo Wikiverzity na svoje vlastné účely podľa podmienok GFDL a licencie Creative Commons.

Wikiverzita tiež umožňuje vlastný výskum (na rozdiel od Wikipédie, ktorá nie).[10] Takýto výskumný obsah môže postrádať akékoľvek recenzné hodnotenie.[10]

Jazyky[upraviť | upraviť zdroj]

Momentálne existuje 18 jazykových verzií Wikiverzity. Ostatné jazyky sa vyvíjajú v mnohojazykovej bete, medzi nimi aj slovenčina.

Aby mohol jazyk prejsť z bety na vlastnú doménu, komunita danej jazykovej verzie Wikiverzity musí vytvoriť pravidlá výskumných aktivít. Wikiverzita hostí okrem sekundárneho výskumu aj vlastný výskum, pokiaľ konkrétna skupina jazykovej verzie nerozhodne inak. Očakáva sa, že výskumníci budú rešpektovať a aktualizovať odporúčania pre vhodný výskum prostredníctvom konsenzu komunity.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Alexa - Wikiversity Competitive Analysis, Marketing Mix and Traffic [online]. www.alexa.com, [cit. 2019-07-15]. Dostupné online. Archivované 2009-06-29 z originálu.
  2. Opening Plenary (transcript) - Wikimania [online]. wikimania2006.wikimedia.org, [cit. 2019-07-15]. Dostupné online.
  3. Wikiversity Gains Momentum [online]. PCWorld, 2007-08-04, [cit. 2019-07-15]. Dostupné online. Archivované 2020-09-20 z originálu. (po anglicky)
  4. FOSTER, Andrea L.. Wikipedia, the Free Online Encyclopedia, Ponders a New Entity: Wikiversity [online]. The Chronicle of Higher Education, 2005-12-16, [cit. 2019-07-15]. Dostupné online. Archivované 2007-09-30 z originálu.
  5. Wikiversity:Wikiversity project proposal - Wikiversity [online]. en.wikiversity.org, [cit. 2019-07-15]. Dostupné online.
  6. Portal:Learning Projects - Wikiversity [online]. en.wikiversity.org, [cit. 2019-07-15]. Dostupné online.
  7. HOPKINS, Janet; FRIESEN, Norm. Wikiversity; or education meets the free culture movement: An ethnographic investigation. First Monday, 2008-09-27, roč. 13, čís. 10. Dostupné online [cit. 2019-07-15]. DOI10.5210/fm.v13i10.2234. (po anglicky)
  8. CADIR, Roxan; PASS, Delia; KENNEDY, Ian. One Laptop Per Teacher: Content and Curriculum for (in-service) Teacher Training [online]. Association for the Advancement of Computing in Education (AACE), 2007-03-26, [cit. 2019-07-15]. S. 2564–2569. Dostupné online. (po anglicky)
  9. Wikiversity:What Wikiversity is not - Wikiversity [online]. en.wikiversity.org, [cit. 2019-07-15]. Dostupné online.
  10. a b NENTWICH, Michael; KONIG, Rene; KÖNIG, René. Cyberscience 2.0: Research in the Age of Digital Social Networks. [s.l.] : Campus Verlag, 2012-04. Google-Books-ID: tAf4FhXWS0kC. Dostupné online. ISBN 9783593395180. S. 95. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Wikiverzita

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Wikiversity na anglickej Wikipédii.