will.i.am

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

will.i.am
will.i.am v roku 2012
will.i.am v roku 2012
Základné informácie
Rodné meno William James Adams Jr.
Umelecké mená will.i.am
Narodenie 15. marec 1975 (49 rokov)
Los Angeles, USA
Pôsobenie Spevák, reper, skladateľ, hudobný producent, DJ, podnikateľ, herec, filantrop
Žáner hip-hop, EDM, R&B, pop
Hrá na nástrojoch spev, klávesové nástroje, bicie
Roky pôsob. 1992 – súčasnosť
Vydavateľstvá Warner Sunset Records

Will.i.am Music Group
Atlantic Records
Ruthelles Redords
Interscope Records
Columbia Records

Súvisiace
články
The Black Eyed Peas
Webstránka will.i.am

William James Adams Jr. (* 15. marec 1975, Los Angeles, Kalifornia, Spojené štáty), známy pod umeleckým menom will.i.am, je americký spevák, skladateľ, reper, podnikateľ, herec, hudobník, hudobný producent a filantrop. Je členom a spoluzakladateľom skupiny The Black Eyed Peas.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho matka ho už od detstva podporovala v kariére, aby neskončil v jednom z kalifornských ghet, ako väčšina jeho spolužiakov a kamarátov. V dobe, keď začal študovať na strednej škole, začal viac pracovať na svojej hudobnej kariére. Zoznámil sa tu tiež so svojím budúcim kolegom z Black Eyed Peas Apl.de.ap. Čoskoro na to začal Will skladať prvé piesne a s Apl.de.ap vystupovať v Los Angeleských kluboch. Založili tu svoju prvú hudobnú skupinu Atban Klann. Potom to šlo s jeho hudobnou kariérou prudko hore. Pripojil sa ku nim raper Taboo a založili skupinu Black Eyed Peas. V roku 1998 vydali prvý album Behind the Front a tri roky na to album Bridging the Gap. Potom, v roku 2003 sa ku nim pridala speváčka Fergie a album Elephunk bol na svete. Nasledoval ešte úspešnejší album Monkey Business (2005) potom The E.N.D.(Energy Never Dies) (2009) , The Beginning (2010) a najnovší TRANSLATION (2020).

Zložil a naspieval mnoho soundtrackov ku filmom, ako sú napríklad: Scary Movie, Garfield, Taxi, Shrek Tretí, Znovu 17, G-Force alebo Madagaskar 2: Útek do Afriky. Pre posledný menovaný film naspieval známu pieseň I Like To Move It. Navyše si tu, čo by daber, strihol rolu hrocha Moto Moto. S Black Eyed Peas sa tiež objavil vo filme Buď v kľude s Johnom Travoltom alebo v seriáli Las Vegas: kasíno. Jeho zatiaľ najväčšia herecká rola prišla až minulý rok, keď bol obsadený do roly Johna Wraitha vo filme X-Men Origins: Wolverine. S piesňou Yes We Can, na podporu kampane prezidenta Baracka Obamu získal v roku 2008 cenu Daytime Emmy. Následne využil pauzu , ktorú si Black Eyed Peas zobrali v roku 2011 (nikdy sa však nerozpadli) a odobral sa opäť na sólovú dráhu. Jeho v poradí štvrtý sólový album ponesie názov #willpower, debutový singel T.H.E (The Hardest Ever) obsahuje hlasy Jennifer Lopezovej a Micka Jaggera. Ďalšie single pochádzajúce z jeho najnovšieho albumu sú This Is Love a Scream And Shout, ktoré zožali úspech po celom európskom kontinente. V rebríčkoch hranosti slovenských rádií sa niekoľko týždňov držali na prvej priečke. Najnovší singel - #ThatPower, na ktorom will.i.am spolupracoval s Justinom Biebrom, bol vydaný 15.3.2013 - v deň will.i.am-ovych narodenín. Ide pravdepodobne o posledný singel pred vydaním samotného albumu, na ktorom will.i.am pracoval takmer 3 roky. Vydanie je plánované na druhú polovicu apríla 2013.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdiové albumy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Lost Change (2001)
  • Must B 21 (2003)
  • Songs About Girls (2007)
  • #willpower (2013)

Turné[upraviť | upraviť zdroj]

  • The Vans Warped Tour (2009)
  • The #Willpower Tour (2013)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Will.i.am

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Will.i.am na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).