William Pailes

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
William Arthur Pailes
Astronaut NASA
William Pailes
Št. príslušnosťUSA
Narodenie26. jún 1952 (71 rokov)
Hackensack, New Jersey, USA
Predchádzajúce zamestnanietestovací pilot
Hodnosťplukovník USAF
Čas vo vesmíre4 dní 1 hodina 44 minút
Kozmonaut od1982 NASA
MisieSTS-51-J
Znaky misií
Kozmonaut do1988

William Arthur Pailes (* 26. jún 1952, Hackensack, New Jersey, USA) je americký vojak, astronaut, 186. človek vo vesmíre po lete v raketopláne.

Krátky životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho život je úplne venovaný službe v armáde. V roku 1974 ukončil úspešne United States Air Force Academy v odbore informatika, kde získal titul bakalára. V roku 1981 získal titul magistra v rovnakom odbore na Texas A&M University. Bol vojenským letcom na viacerých základniach v USA a Veľkej Británii. V roku 1982 bol zaradený do armádneho výcvikového strediska budúcich astronautov, po troch rokoch absolvoval let raketoplánom a potom sa vrátil k vojenskej službe. Zo strediska kozmonautov USAF odišiel v roku 1988. Používal prezývku Bill.

Let do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Zúčastnil sa rýdzo vojenskej misie, špionážnej a tiež veľmi utajovanej, s označením NASA STS-51-J, podľa evidencie COSPAR 1985-092A. V posádke boli samí vojaci-dôstojníci: plukovník Karol Bobko, podplukovník Ronald Grabe, major David Hilmers, plukovník Robert Lee Stewart a major William Pailes z kozmickej divízie USAF. Počas letu, ktorý štartoval na kozmodróme Cape Canaveral Air Force Station na Floride 3. októbra 1985 vypustili dve vojenské družice typu DSCS-3 s desaťročnou životnosťou a po štyroch dňoch sa vrátili v poriadku na leteckú základňu Edwards v Kalifornii. Počas letu raketoplán dosiahol výškový rekord 515 km nad Zemou.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku William Pailes na českej Wikipédii.