Wilsonovo nábrežie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Wilsonovo nábrežie
ulica/námestie
Pohľad na Wilsonovo nábrežie od križovatky so Štúrovou ulicou
Štát Slovensko Slovensko
Mesto Nitra
Mestská časť Staré mesto
Štvrť Predmostie, Kalvária
Súradnice 48°18′16″S 18°05′26″V / 48,304557°S 18,090633°V / 48.304557; 18.090633
Dĺžka 2 800 m
PSČ 949 01
Začína na Mostná
Končí na Stračia
Staršie názvy Nábrežie februárového víťazstva[1]
Map
Poloha v rámci Nitry (interaktívna mapa)
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Wilsonovo nábrežie je ulica v meste Nitra. Nachádza sa v mestskej časti Staré mesto. Je pomenovaná po americkom prezidentovi Woodrowovi Wilsonovi. Patrí medzi najdlhšie ulice v meste.

Trasa[upraviť | upraviť zdroj]

Ulica v prevažnej miere tvorí pravé nábrežie rieky Nitra. Trasou sa rozdeľuje na tri na seba nenadväzujúce úseky. Prvý sa začína v kruhovom objazde s ulicami Mostná a Parkové nábrežie, odkiaľ pokračuje popri rieke až po svetelnú križovatku s ulicami Štúrova a Československej armády. V tomto úseku do nej ústia ulice Za Ferenitkou, Kmeťkova, Fraňa Mojtu, Andreja Šulgana a Hodálova a taktiež Chrenovský most.

Druhý úsek vedie spoza internátu SPU Mladosť po nedobudovanú križovatku s Hodžovou ulicou, pričom oba konce tohto úseku tvoria slepú ulicu. Ústia tu do nej Chalupkova, Spojovacia, Kalinčiakova, Kukučínova a Jánošíkova ulica. V budúcnosti má v týchto miestach stáť štvrtý staromestský most cez rieku, ktorý bude slúžiť výlučne cyklistom a peším a bude súčasťou novej cyklotrasy Nábrežie mládeže.[2]

Tretí úsek vzniká zo Záhradnej ulice pri predajni potravín a pokračuje až po križovatku so Stračou a Priemyselnou ulicou.

Pozdĺž Wilsonovho nábrežia od križovatky s Chalupkovou ulicou neprerušene pozdĺž rieky až po koniec ulice vedie cyklistická trasa zo Starého mesta do Dolných Krškán. V priestore križovatky s Priemyselnou ulicou sa taktiež nachádza cyklodepo.

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Ulica patrí medzi menej vyťažené v rámci Starého mesta.

Po ulici premáva linka mestskej hromadnej dopravy č. 25 v úseku Záhradná - križovatka Stračia a Priemyselná a nachádzajú sa tu zastávky Záhradná, Wilsonovo nábrežie a Priemyselná. V minulosti premávalo v oblasti Predmostia po ulici niekoľko liniek MHD, avšak od roku 2010 sú všetky linky jednotne vedené po ulici Fraňa Mojtu.

Parkovanie na ulici je povolené, a to na vyhradených platených parkovacích miestach v úseku od Predmostia po križovatku so Štúrovou a bezplatné na zvyšku trasy. Celá ulica je zaradená v 2. okruhu.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]