Women’s International Zionist Organization

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Women’s International Zionist Organization
Základné informácie
Vznik7. júl 1920
Typmedzinárodná organizácia
MiestoTel Aviv-Jafo, Izrael
Ďalšie informácie
Oblasť pôsobeniacelosvetovo
prezidentHelena Glaserová
Webstránkawizo.org/htmls/home.aspx

Women’s International Zionist Organization skrátene WIZO, hebr. : ויצו, Vico (doslova Medzinárodná ženská sionistická organizácia), je dobrovoľnícka organizácia, ktorá sa venuje sociálnej starostlivosti vo všetkých oblastiach izraelskej spoločnosti, pokroku v postavení žien a židovskému vzdelaniu v Izraeli a diaspore. Súčasnou prezidentkou organizácie je Helena Glaserová.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Vera Weizmannová, prvá dáma Izraela, na návšteve škôlky v správe WIZO v meste Rechovot v roku 1946

WIZO založila v roku 1920 v Londýne Rebecca Sieffová, Dr. Vera Weizmannová (manželka prvého izraelského prezidenta Chajima Weizmanna), Edith Ederová, Romana Goodmanová a Henrietta Irwellová „s cieľom organizovať sociálnu pomoc novým židovským prisťahovalcom do mandátnej Palestíny, kde zvlášť pre ženy a deti nebola situácia ľahká.“[1] V nasledujúcich rokoch vznikali pobočky WIZO v rôznych európskych krajinách (v Československu v roku 1924).[1] Mnohé z nich však boli zrušené počas druhej svetovej vojny v dôsledku nacistickej okupácie a holokaustu.

V roku 1949 sa po vzniku Izraela rok predtým, presunulo sídlo WIZO do Izraela a Rebecca Sieffová sa stala prezidentskou organizácie. V roku 1966 ju nahradila Rosa Ginossarová. Vo vedení WIZO sa po nej vystriedali Raja Jaglomová a Michal Modajová. Medzi prvé sociálne projekty organizácie v mandátnej Palestíne patrili detské kliniky Tipat Halav a distribučné centrá oblečenia, z ktorých mnohé sú činné dodnes.[2] V roku 1926 vytvorila organizácia v Tel Avive prvé jasle.

V roku 2008 získala WIZO spoločne s dvomi ďalšími ženskými organizáciami Izraelskú cenu za dlhodobý výnimočný prínos spoločnosti a štátu Izrael.[3][4]

Politické aktivity v Izraeli[upraviť | upraviť zdroj]

V Izraeli vytvorila WIZO politickú stranu a kandidovala v prvých parlamentných voľbách v roku 1949. Získala 1,2 % hlasov, čo predstavovalo jeden poslanecký mandát, ktorý pripadol Rachel Kohen-Kagan, v tom čase prezidentke organizácie. Neskôr bola Rachel Kohen-Kagan počas funkčného obdobia piateho Knesetu poslankyňou Liberálnej strany (následne však zo strany vystúpila a pomohla založiť stranu Nezávislí liberáli).

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Knižný trh WIZO v Štrasburgu, 2009

V súčasnosti prevádzkuje WIZO v Izraeli 170 jaslí, v ktorých sa stará o zhruba 14 tisíc detí pracujúcich matiek, nových imigrantov a potrebných rodín. Organizácia tiež usporadúva letné tábory, kurzy pre rodiny s len jedným rodičom a terapeutický program pre deti, ktoré boli odobrané rodinám na základe súdneho príkazu.[5]

WIZO je k roku 2008 najväčšou ženskou sionistickou organizáciou na svete. V roku 2008 poslalo 36 členských štátov svojich delegátov do Izraela na 88. narodeniny tejto organizácie.

WIZO v Československu[upraviť | upraviť zdroj]

V Československu vznikla pobočka WIZO v roku 1924. Zanikla v súvislosti s druhou svetovou vojnou a obnovená bola až v roku 1991 v Česku.

Česká pobočka v súčasnosti „zaisťuje lístky do divadiel a na koncerty, návštevy zaujímavých výstav s odborným výkladom, a hlavne besedy so známymi osobnosťami.“[1] Podobne ako iné pobočky, avšak nie v takej miere, usporadúva zbierky v prospech Izraela. Výťažok zbierok je venovaný napríklad pozostalým po teroristických útokoch či na výstavbu škôlky v meste Sderot. Peniaze v prospech Izraela organizácia získava aj usporadúvaním dobročinných bazárov.[1]

Predsedníčkou slovenskej sekcie WIZO bola pred druhou svetovou vojnou Gisi Fleischmannová, v čase holokaustu vedúca predstaviteľka Pracovnej skupiny, ilegálnej odnože v rámci Ústredne Židov. Zahynula 18. októbra 1944 v jednom z posledných transportov do Osvienčimu.[6][7]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d KOSÁKOVÁ, Eva. Ženská mezinárodní sionistická organizace (WIZO) [online]. Český rozhlas, 2008-08-17, [cit. 2012-10-29]. Dostupné online.
  2. History: The First Decade: 1920-1930 [online]. WIZO, [cit. 2012-10-29]. Dostupné online. (po anglicky)[nefunkčný odkaz]
  3. Israel Prize Official Site - Recipients' C.V.’s [online]. Ministerstvo školstva Štátu Izrael. Dostupné online. (po hebrejsky)
  4. Israel Prize Official Site - Judges' Rationale for Grant to Recipients [online]. Ministerstvo školstva Štátu Izrael. Dostupné online. (po hebrejsky)
  5. ROCKBERGER, Ingrid. Supporting women and children [online]. Haaretz, 2007-03-23, [cit. 2012-10-28]. Dostupné online. Archivované 2008-04-07 z originálu. (po anglicky)
  6. Gisi Fleischmann 1892 - 1944 [online]. [Cit. 2012-10-29]. Dostupné online. Archivované 2012-11-30 z originálu. (po anglicky)
  7. The International School for Holocaust Studies - Fleischmann, Gisi [online]. yadvashem.org, 2012-00-0, [cit. 2012-10-29]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]