XPRESS-MP

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

XPRESS-MP je programová zostava na matematické modelovanie a riešenie optimalizačných úloh, poskytujúca nástroje na formuláciu, riešenie a analyzovanie problémov lineárneho a celočíselneho programovania. Je výrobkom spoločnosti Dash Optimization Ltd. Je založená na dvoch komponentoch, Xpress-Mosel a Xpress-Optimizer. Zostava ďalej zahŕňa súbor rozhraní adresovaný na rôzne užívateľské požiadavky.

Xpress-Mosel[upraviť | upraviť zdroj]

Xpress-Mosel je prostredie na modelovanie a riešenie problémov, vzatý ako modelovací program, opisujúci problém lineárneho a zmiešaného celočíselného programovania, napísaný v modelovacom jazyku Mosel. Základný predpoklad Mosel-u je ten, že v ňom nie je žiadne rozlišovanie medzi stavom modelovania a procedúry, ktorá skutočne rieši problém.

Xpress-Optimizer[upraviť | upraviť zdroj]

Xpress-Optimizer na druhú stranu obsahuje modul knižnice, ktorý poskytuje vytvorenie zložitých modelov, ich vyriešenie priamo v Mosel-i a ich vrátenie vo vopred stanovenom spôsobe užívateľom.

Xpress-IVE[upraviť | upraviť zdroj]

Xpress-IVE je grafické rozhranie pre Mosel a Optimizer pre užívateľov Microsoft Windows, poskytujúce jednoduché vývojové prostredie, v ktorom je možnosť naučiť sa pracovať s nástrojmi Xpress-MP.

Ďalšie systémy[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]