Základný výskum Univerzity Ohio State

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Základný výskum Univerzity Ohio State alebo Základné štúdie v oblasti vedenia Univerzity Ohio State (angl. basic Ohio State leadership studies) alebo Škola Ohio (angl. Ohio School) je súhrnné označenie pre štúdie o štýle vedenia vykonané v rokoch 19451960 na Univerzite Ohio State.

Ich východiskom je zoznam 9 predpokladaných faktorov („dimenzií“) správania vedúceho (iniciatíva, členstvo, reprezentácia, integrácia, organizácia, dominancia, komunikácia, uznanie, zdôraznenie výkonu), ktoré sa ešte ďalej delia na niekoľko subkategórií a tie na niekoľko položiek (celkovo 130 položiek). Týchto 130 položiek tvorilo dotazník o správaní vedúceho (LBDQ – leader behaviour description questionnaire), ktorý sa predkladá jeho podriadeným.

Na zredukovanie počtu dimenzií sa s dotazníkmi vykonali štúdie s faktorovými analýzami a jedna z nich (dotazník predkladaný posádkam lietadiel-bombardérov o ich veliteľoch – štúdia Halpina a Winera z roku 1957) ukázala, že viaceré zo spomínaných dimenzií sú vzájomne vysoko korelované a možno ich teda zredukovať na štyri faktory:

  • Faktor I („consideration“) – orientácia na vzťahy
  • Faktor II („iniating structure“) – orientácia na úlohy
  • Faktor III („production emphasis“) – orientácia na výkon
  • Faktor IV („sensitivity“) – sociálna orientácia

Pretože sa v štúdii ukázalo aj to, že faktor I a faktor II spolu vysvetľujú až takmer 85 % rozptylu hodnôt, väčšina ďalších štúdií výskumu Univerzity Ohio State ignoruje faktor III a faktor IV a operujú len s faktorom I – orientácia na vzťahy a faktorom II – orientácia na úlohy


Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Bryman, A.: Leadership and Organizations, 1986
  • Scholz, Ch.:Personalmanagement, 1994