Zámok Juval

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zámok Juval

Zámok Juval sa nachádza v južnom Tirolsku pri obci Staben. Je situovaný na skalách medzi údoliami Etsch a Schnal, odkiaľ je možné kontrolovať starú obchodnú cestu. Vybudoval ho v 13. storočí Hugo von Montalban. Počas svojej existencie niekoľkokrát zmenil majiteľov.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1983 získal pevnosť Reinhold Messner a začal ju postupne rekonštruovať. V jednej časti hradu vybudoval z pôvodných miestností pracovňu a obytné priestory. Pivnice použil ako skladisko expedičného materiálu a výbavy. Celý hrad poskytuje priestory pre múzeum tibetských artefaktov. Zadná časť hradu s vežou nebola prebudovaná a slúži ako auditórium, kde sa konajú aj malé koncerty. V súčasnosti funguje ako múzeum, vináreň, organická farma a tradičný hostinec.

Rekonštrukcia[upraviť | upraviť zdroj]

V priebehu celej rekonštrukcie si mal hrad zachovať pôvodný charakter. Z tohto dôvodu nebola obnovená strecha na veži, namiesto nej bol použitý novotvar – ľahká sklená strecha, ktorá udržuje ráz hradnej ruiny a pritom zabraňuje ďalšej erózií a poškodzovaniu múrov.

Konštrukcia sedlovej strechy sa tvarom prispôsobuje pôvodnej strešnej konštrukcii hradu. Na múry z lomového kameňa sa položili nosníky ako pomúrnice, ktoré jadrovými vrtmi a navarenými oceľovými rúrami bodovo zasahujú do múrov. Na týchto pomúrniciach sú ukotvené horné pásnice vzopätých nosníkov, ktoré preklenujú celú miestnosť.

Tabule skla podopreté štyrmi kĺbovými bodovými držiakmi a vyvažovacími nosníkmi sú ešte raz podpäté v smere sklonu strechy. Sklené tabule uložené s prekrytím sa hviezdicovo rozdelili na základe lichobežníkového pôdorysu, takže pre každú tabuľu skla vyšli rozdielne rozmery. Presah strechy je dookola 25 až 40 cm. V smere obrannej veže sa horné pásnice vzopätých nosníkov zapustili do steny, vzdialenosť skla od steny je približne 3 cm.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Eberhard Schunck a kol.: Atlas striech, šikmé strechy. Bratislava: Jaga, 2003

Súradnice: 46° 39′ 07.2″ s.š., 10° 58′ 12″ v.d.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Zámok Juval