Zámok Anif

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zámok Anif

Zámok Anif je vodný zámok na brehu umelého rybníka v rakúskej obci Anif severne od Salzburgu. Natáčalo sa tu niekoľko filmov, napríklad The Sound of Music, alebo Spis Odessa podľa románu Fredericka Forsytha.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvod nie je bezpečne datovaný, najstaršia zmienka o hrade menom Oberweiher umiestnenom v tejto lokalite pochádza z roku 1520. Vlastníkom bol šafár miestneho panstva Lienhart Praunecker. Od roku 1530 sa palác spomína ako pravidelný poplatník arcibiskupstva v Salzburgu. Touto cestou sa dostal do rúk biskupov z Chiemsee po vrátení Johannovi Ernstovi z Thun v roku 1693, odvtedy sa využíva ako biskupská letná rezidencia. Keď v roku 1816 Salzburg pripadol Rakúsku, palác aj rybník prešli do súkromného vlastníctva. Hoci bol palác prenajatý, užívatelia nevykonali žiadnu prestavbu, alebo obnovu chátrajúcej budovy. V roku 1837 majetok kúpil Alois, gróf Arco-Stepperg, ktorý dal v rokoch 1838 - 1848 prestavať zámok v novogotickom romantizujúcom štýle, do súčasnej podoby.

Po smrti grófa v roku 1891 majetok pripadol Sofii, ktorá si vzala grófa Ernsta z Moy de Sons a palác tak skončil vo vlastníctve tohto starého francúzskeho šľachtického rodu. V roku 1918 palác pritiahol pozornosť verejnosti, keď ho bavorský kráľ Ľudovít III. a jeho rodina využili pri úteku pred novembrovou revolúciou. V deklarácii z Anif Ľudovít III. odmietol abdikovať, avšak vyviazal všetkých vládnych predstaviteľov, vojakov a úradníkov z prísahy voči sebe, pretože nebol schopný pokračovať vo vládnutí. Počas druhej svetovej vojny zámok využíval Wehrmacht na ubytovanie, v roku 1945 ho vystriedali americké vojenské jednotky.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Zámok je stále v súkromnom vlastníctve rodiny z Moy de Sons, ktorá ho dala kompletne zrekonštruovať v rokoch 1995 - 2000, verejnosti však nie je prístupný.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Zámok Anif

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Zámek Anif na českej Wikipédii.