Zámok Hrádek u Nechanic

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Čelný pohľad na zámok Hrádek u Nechanic (2010)
Zámok v januári 2004

Zámok Hrádek u Nechanic je novogotický zámocký objekt ležiaci na miernej vyvýšenine 800 m severozápadne od centra obce Hrádek, 2,8 km juhovýchodne od mesta Nechanice a 11,5 km západne od Hradca Králové v okrese Hradec Králové.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Postupná oprava fasády zámku Hrádek na pôvodnú červenú farbu

Zámok dal postaviť v rokoch 1839 – 1854, ako hlavné reprezentatívne sídlo grófov z Harrachu, František Arnošt Harrach. Projekt zámockej budovy v štýle romantickej neogotiky, tzv. tudorskej gotiky bol vypracovaný podľa nerealizovaného projektu prestavby anglického zámku Crewe Hall od G. B. Lamba z polovice 17. storočia. Projekt upravil a v detailoch previedol významný rakúsky architekt Karel Fischer. Ten tiež navrhoval všetky interiéry zámku. Okolie zámku bolo súčasna s výstavbou upravené ako anglický park. V časti vznikla aj obora a bažantnica.[1]

V roku 1945 bol zámok na základe tzv. Benešových dekrétov znárodnený. Od roku 1953 je sprístupnený verejnosti.[1] V roku 2001 bol vyhlásený národnou kultúrnou pamiatkou[2]. V roku 1964 boli v parku zámku natáčané scény z filmu Atentát. O dva roky neskôr sa tu natáčala časť filmu Hotel pro cizince a v roku 1978 časť rozprávky Princ a Večernice.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Stav zámku v roku 2006
Krídlo so zámockou kaplnkou

Zámok tvorí dvojica poschodových krídiel, vzájomne zvierajúcich uhol cca 110° a vybiehajúcich z ústrednej, vežovitej časti tak, že pôdorys zámku pripomína široko otvorené písmeno V. Pôdorys je ďalej ozvláštnený radom rizalitov. Silueta zámku je bohato vymodelovaná pomocou cimburia a ďalších quasifortifikačných prvkov. Zámok má veľmi ploché strechy, ktoré sú navyše skryté za atikou. V ľavej časti zámku siluetu dopĺňa veža.

Reprezentatívne interiéry zámku sú luxusne riešené a vybavené nielen množstvom súdobého nábytku, ale aj radom starožitných prvkov prevezených na zámok najmä z Talianska a Rakúska. Ide pritom ako o stavebné prvky, napríklad portály či kompletné drevené vyrezávané stropy, tak o starožitný nábytok a ďalšie umelecké predmety. K najskvelejším dielam v zámku patria vzácne obrazy nemeckých majstrov z konca 15. storočia v zámockej kaplnke sv. Anny. Pozoruhodný je tiež súbor obrazov anatomických anomálií z 18. storočia[1].

Zámok je nielen najmladším neogotickým zámkom v Česku[3], ale patrí k najmladším zámockým stavbám v Česku vôbec.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c Oficiálne stránky Zámku Hrádek u Nechanic [online]. 2008. Dostupné online.
  2. Světové dědictví, NKP, chráněná území [online]. Národní památkový ústav. Dostupné online.
  3. PEKÁREK, Aleš. Zámek Hrádek u Nechanic [online]. 2006. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 50° 13′ 24.6″ s.š., 15° 40′ 01.6″ v.d.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Hrádek u Nechanic na českej Wikipédii.